Rundveehouderij

Nieuws 3509 x bekeken 3 reactieslaatste update:9 jul 2014

Torenhoge Amerikaanse rundvleesprijzen

New York- Amerikaanse steaks zijn in de afgelopen dertig jaar nog nooit zo duur geweest als nu, meldt het financiële persbureau Bloomberg.

Oorzaak van de flinke prijsstijging is de droogte die de VS in 2012 heeft geteisterd. Door de droogte hebben veehouders veel koeien moeten laten slachten omdat er gewoonweg te weinig voer beschikbaar was. Twee jaar later is dit nog goed te merken omdat er minder aanwas is.

Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) wordt er volgend jaar als gevolg van de gekrompen rundveestapel meer rundvlees geïmporteerd dan geëxporteerd. Pat LaFrieda, CEO van het gelijknamige vleesbedrijf, denkt niet dat het zo'n vaart zal lopen. Hij geeft aan dat de veehouders meer vaarzen hebben opgezet en dat er volgend jaar meer vlees beschikbaar is.

In tegenstelling tot de Amerikaanse prijs is de prijs van rundvlees in Europa flink gedaald. In diverse landen is er in de afgelopen weken enige onrust ontstaan onder veehouders. Export naar Amerika zou een oplossing kunnen zijn voor beide partijen. Amerika en de EU zijn momenteel druk bezig om de export van rund- en kalfsvlees naar Amerika weer mogelijk te maken. Toch zal dit op korte termijn geen verlichting bieden op de Europese markt. Het duurt naar verwachting nog enkele maanden voordat de Amerikanen toestemming verlenen en dan moet de hele handelslijn nog opgezet worden. Daarnaast is het rundvlees dat daar Amerika wordt geïmporteerd vooral goedkoper verwerkingsvlees, restaurants serveren het liefst hun eigen Amerikaanse rundvlees.

Laatste reacties

  • pinkeltje

    Minder vlees, goed voor het milieu. Export naar Amerika, niet goed voor het milieu. Marianne kan tevreden toekijken.

  • denker123

    De droogte in 2012 is niet de enige oorzaak van de rekord vleesprijzen in de V.S. Vanaf 2006 toen de massale teelt van mais voor ethanol begon nu al 40% van de V.S.mais !!!!,is er veel vleesvee opgeruimd die akkerbouwers als tweede tak hadden omdat de voerkost veel te hoog was.Mais bracht veel meer op als het naar de ethanolfabriek gebracht werd,veel grasland en luzerne werdt omgezet in maisland door de ethanolgekte, Nu keert de publieke opinie zich tegen de ethanol omdat men ziet dat daardoor het voedsel veel duurder is geworden.Trouwens in 2012 waren de vleesprijzen om deze reden al veel gestegen,er is toen maar een klein dipje geweest omdat in Texas meer koeien hadden geslacht door een tekort aan gras.

  • ed12345

    Denker 123 je hebt gelijk maar dat akkerbouwers hun 2e tak ofwel de mogelijk om al tegoedkope mais om te zetten in toen vaak duurder vlees ,opgeven is 30 jaar terug al ingezet .daarvoor weet ik nog weet ik nog maar al te goed was de maisprijs soms ver beneden de $100 per ton Toen de Farmbill zo rond 1983 met garantieprijzen voor mais kwam was het met de 2e tak vlug afgelopen

Of registreer je om te kunnen reageren.