RundveeNieuws

Torenhoge Amerikaanse rundvleesprijzen

New York- Amerikaanse steaks zijn in de afgelopen dertig jaar nog nooit zo duur geweest als nu, meldt het financiële persbureau Bloomberg.

Oorzaak van de flinke prijsstijging is de droogte die de VS in 2012 heeft geteisterd. Door de droogte hebben veehouders veel koeien moeten laten slachten omdat er gewoonweg te weinig voer beschikbaar was. Twee jaar later is dit nog goed te merken omdat er minder aanwas is.

Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) wordt er volgend jaar als gevolg van de gekrompen rundveestapel meer rundvlees geïmporteerd dan geëxporteerd. Pat LaFrieda, CEO van het gelijknamige vleesbedrijf, denkt niet dat het zo’n vaart zal lopen. Hij geeft aan dat de veehouders meer vaarzen hebben opgezet en dat er volgend jaar meer vlees beschikbaar is.

In tegenstelling tot de Amerikaanse prijs is de prijs van rundvlees in Europa flink gedaald. In diverse landen is er in de afgelopen weken enige onrust ontstaan onder veehouders. Export naar Amerika zou een oplossing kunnen zijn voor beide partijen. Amerika en de EU zijn momenteel druk bezig om de export van rund- en kalfsvlees naar Amerika weer mogelijk te maken. Toch zal dit op korte termijn geen verlichting bieden op de Europese markt. Het duurt naar verwachting nog enkele maanden voordat de Amerikanen toestemming verlenen en dan moet de hele handelslijn nog opgezet worden. Daarnaast is het rundvlees dat daar Amerika wordt geïmporteerd vooral goedkoper verwerkingsvlees, restaurants serveren het liefst hun eigen Amerikaanse rundvlees.

Beheer
WP Admin