Rundveehouderij

Nieuws

Te veel bacteriën in gekoelde biest

Attica – 77 procent van de gekoelde biest bevat zoveel bacteriën dat de kalveren die het toegediend krijgen er ziek van kunnen worden. Dat meldt Attica Veterinary Associates op basis van een nationale studie in de Verenigde Staten.

De grens die voor het onderzoek van de biestmonsters gebruikt is, ligt op 100.000 kolonie vormende eenheden (kve). Dat is de norm die geassocieerd wordt met ziekmakend vermogen bij het kalf. Slechts 23 procent van de gekoelde biestmonsters blijft onder deze norm. Van de verse biest monsters blijft 67 procent onder deze norm.

De groei van de bacteriën gebeurt dus blijkbaar tijdens de opslag. De groei van omgevingskiemen in vers gemolken biest (de tijd van verdubbeling) die dus nog nagenoeg dezelfde temperatuur heeft als de lichaamstemperatuur van de koe, is maar 20 minuten. In biest op omgevingstemperatuur van 15 graden neemt de verdubbelingstijd toe tot 2,5 uur en met een temperatuur van 4 graden daalt dat naar 24 uur.

Om te voorkomen dat kalveren ziek worden van een te groot aantal omgevingskiemen in de biest, is het raadzaam om biest direct te voeren, het liefst binnen een half uur. Biest dat niet direct gevoerd wordt, moet zo snel mogelijk worden gekoeld.

Een goede manier om dat te doen is door biest in een plastic biestfles (inhoud circa 2 liter) in een emmer met ijswater te zetten. De temperatuur van de biest daalt dan in een half uur naar ongeveer 15 graden en de container kan vervolgens in de koelkast gezet worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.