Rundveehouderij

Nieuws 6515 x bekeken 44 reactieslaatste update:7 jul 2014

Stroomstoten voor koeien straks verboden

Den Haag - Het wordt in de nabije toekomst waarschijnlijk verboden om koeien automatisch stroomstoten te geven als ze hun behoefte op hun ligplaats in de stal willen doen. Dat gebeurt nu door middel van zogenoemde koetrainers nog wel.

De beesten krommen hun rug als ze plassen of poepen en raken daardoor op dat moment de trainer die boven ze hangt. Die geeft deze aangebonden koeien een stroomstoot waardoor ze naar achteren stappen. Daardoor komen de uitwerpselen niet op hun ligplaats terecht, maar in de daarvoor bedoelde grup.

Staatssecretaris Sharon Dijksma is bezig met een plan om het gebruik van stroomstoten, elektromagnetische signalen of straling voortaan aan te merken als dierenmishandeling. De apparatuur is dan alleen nog toegestaan als het gedrag van een dier anders gevaar oplevert voor andere levende wezens. "Het gebruik van een elektrische koetrainer is daarop niet gericht en derhalve volgens het voorgestelde wijzigingsbesluit niet toegestaan'', schrijft Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

In de melkveehouderij werden volgens cijfers van het CBS in 2012 op 1.801 bedrijven dieren nog aangebonden. Het gebeurde op 93.000 plaatsen voor melkkoeien en 66.000 plaatsen voor melkjongvee. Het komt vooral voor in de meer traditionele bedrijven en ook op zo'n 30 biologische boerderijen. Dijksma ziet het aanbinden echter afnemen en wil deze vorm van houderij dan ook niet verbieden.

Laatste reacties

 • info58

  zit een soortgelijk mechanisme ook niet in de melkrobot

 • Marcel v

  Ik denk dat Dijksma het allerliefste de gehele veehouderij zou verbieden . Waarom de boeren niet massaal de straat op gaan is mij een raadsel maar deze staatssecretaris maait al het gras voor de voeten van wakker dier en consorten weg.

 • trijnie

  Schandalig, ronduit. Ik wist niet eens dat het bestond.
  Wat zijn dit voor beesten die zo met hun vee om gaan?????
  En ook nog bij de bioboeren. Dit is voor mij een reden om mijn melkrantsoen te halveren of nog beter helemaal te stoppen.

 • boerrick

  Beste trijnie ga zoiets eerst eens in het echt zien in plaats van te gaan fantaseren bij geschreven verhaaltjes.

 • kleine boer

  De verplichte antiblafband ook maar afschaffen dan?
  En wie gebruikt nog een koetrainer volgens mij bijna niemand meer. Het
  werkte bij ons vroeger voor geen meter.

 • schoenmakers1

  Dijksma is dan wel via de democratische weg op haar plek gekomen, maar geld er in nederland ook niet zoiets als dat men een minderheid niet mag discrimineren!!!!!!!

 • kschouten

  Ik heb een heel licht schokje op de trainer staan je kan hem gewoon vast pakken dit kan je onprettig vinden maar zeker geen dieren mishandeling kom het eens bekijken minister voor je een beslissing neemt.

 • floseman1

  ik geloof dat het varkentje bij de verkeerde partij zit en ik meende dat het aan binden van koeien bij bioboeren al verboden was ik zou mijn tijd toch maar aan betere dingen besteden

 • deer123

  Dus schrikdraad is ook straks verboden ..

 • joannes

  Het is een semantisch probleem aan het worden tussen de boeren en burgers! http://nl.wikipedia.org/wiki/Semantiek Wanneer een burger aan stroom denkt, weet en denkt hij alleen aan de stroom in zijn eigen omgeving. Een stroom die dodelijk kan zijn. De stroom in de dierhouderij - ik heb óók stroom draden in dieren tuinen en natuurparken gezien - is een zwak stroom die hinderlijk is maar beslist niet dieronvriendelijk in vergelijking met alternatieven. Dijksma zou dat uit moeten leggen aan de burgers met desnoods deskundigen inplaats van direct, op de perceptie en betekenis binnen de burgerij, verbieden. Er is zelfs een bedrijf dat een calculator op zijn website heeft voor schrikdraad http://www.gallaghereurope.com/nederland/getpage.asp?i=28

 • japke33

  misschien dat Trijnie de boxen bij die boeren schoon wil houden?!

 • somporn

  Allemaal onwetendheid,zoals Trijnie direct reageert.
  Mensen die denken dat de koeien direct 380V krijgen.
  Kom op zeg,burgers gebruiken ook wel een halsbandje bij de hond dat deze op het erf blijft of gebruiken een wurgketting omdat ze hun hond niet de baas kunnen houden aan de lijn.Het gebruik is bedoelt als schrik reactie zoals schrikdraad,niet om de koe naar de eeuwige jachtvelden te brengen.

 • pinkeltje

  Je hoeft niet dood te gaan om mishandeld te worden.

 • jaap69

  kunnen we dat dikke varkentje niet achter 380 zetten? straks gaat ze inderdaad ook nog schrikdraad verbieden. waarom wel stroom africhting bij veehouderij verbieden en niet bij hobby dieren

 • jinkehes

  Het gebruik van of het vastbinden of aanlijnen van een dier met een voorwerp waarmee aan het dier stroomstoten kunnen worden gegeven of waarmee het dier door middel van een elektromagnetisch signaal, straling of scherpe uitsteeksels pijn kan worden toegebracht, is volgens de meest recente wetgeving verboden. Dus dat halsbandje mag ook niet meer.

 • jinkehes

  In de brief aan de Tweede Kamer schrijft Dijksma dat ze dit artikel gaat uitbreiden met het woord apparatuur. ''Met een op korte termijn ter consultatie voor te leggen ontwerp-wijzigingsbesluit wordt ook het gebruik van apparatuur waarmee het dier door middel van stroomstoten, elektromagnetische signalen of straling pijn kan worden toegebracht opgenomen in het Besluit houders van dieren en daarmee expliciet aangemerkt als dierenmishandeling. Het gebruik van dergelijke apparatuur is volgens het voorgestelde wijzigingsbesluit alleen toegestaan indien gericht op het teweegbrengen van een gerechtvaardigde verandering in het gedrag van het dier ter voorkoming van gevaar voor mens of dier.''
  Dus de elektrische afrastering mag nog wel.

 • jaap69

  het probleem van dijksma is dat ze vandaag je nagels bijknipt en morgen je hand er af hakt.

 • trijnie

  Ik heb vaak genoeg een opduvel van een afrastering gehad. Onaangenaam! Als hetzelfde op de plek aar het dier wil gaan liggen gebeurt, kan ik mij goed indenken dat dit verboden wordt.
  Een afrastering is een ander verhaal. Je kunt niet het risico lopen dat zich iemand zich dood rijdt tegen jouw vee.
  Als ik hier vee op de weg zie lopen, bel ik ook rap mijn buur om ze weer achter het draad te krijgen.

 • jinkehes

  In de handleiding van Milk & Go - een ''uitdrijver'' voor de melkrobot die de koe stimuleert de robot direct na het melken te verlaten, staat: ''Test de installatie door een koe na het melken te beletten uit de robot te lopen. Als het goed is wordt de luchtpuls van de robot omgezet in een stroompuls en zult u dit aan de reactie van de koe merken. PAS OP, DE REACTIE VAN DE KOE KAN HEFTIG ZIJN. ''

 • trijnie

  jinkehes, en dat is nu wat ik juist een koebeest niet aan wil doen want het zijn mooie goedaardige dieren en ze doen al zoveel voor ons mensen.

 • Fermer

  Het is met dieren net als mensen: ze worden dom geboren en met geduld en liefde kun je ze veel leren. Echter, er zijn er altijd enkelen die even een extra duwtje in de goede richting nodig zijn, vaak maar een enkele keer, om met de meute mee te kunnen. Een ezel stoot zich in het gemeen ..... En een goede correctie werkt beter dan veel kleine. Heb je goed stroomdraad, dan zal een koe, in tegenstelling tot Trijnie, na een enkele aanraking de volgende keer niet nogeens te dicht bij de draad komen. Heb je dan nog dieren die fout gaan, dan is er maar een oplossing, biefstuk.

 • somporn

  Direct stoppen met de paardensport,dieren houden voor de hobby kan niet meer.Bij elke stoeterij is wel een tredmolen,wat dacht je wat een paard aan zijn kont voelt als die niet wil lopen.

 • pinkeltje

  En wat een dieren mishandeling is het springen met paarden eigenlijk? Daar valt ook nog wel het een en ander over op te merken.Waarom denk je dat die dieren af en toe weigeren voor een hindernis?

 • somporn

  Dat is een sport voor de welgestelden en die vallen buiten alle regelgeving.

 • koestal

  straks lopen er geregeld koeien op de openbare weg met alle nadelige gevolgen van dien,net als nu willen ze in Drenthe ook al groot wild toelaten ,je zult maar een familielid verliezen door een ongeluk met z,n dier,dan praat je wel anders

 • Barneveldsei

  De boeren zouden minder regels krijgen, hoe is het mogelijk dat nu het tegendeel gebeurt!

 • landboer

  Dat ze niet wat anders te doen hebben in Den Haag om zich met zulk soort onbenullige zaken bezig te houden,dit gebruikt toch bijna niemand meer en dan nog zo n koe voelt dat maar 1 of 2 keer en dan weet ze het wel

 • japke33

  in de melkrobot krijgen ze inderdaad een beetje stroom. Maar reken maar dat dit een koe maar 1 keer gebeurt. Daarna telt ze gewoon tot 19, zodat ze precies op tijd de robot verlaat.
  Jammer dat een koe slimmer is dan mevrouw Dijksma.

 • agro1

  GELUKKIG, dat een koe slimmer is, dan Sharon D. je mag er niet aan denken!!!! ciolos boppe!!!

 • MichaelPeeters

  Koetrainer is er eigenlijk om het welzijn van de koe te verbeteren door ze aan te leren haar ligplaats niet te bevuilen, waardoor ze direkt minder risico tot uierontsteking en klauwproblemen krijgt. en daar is niks mis mee!! maar geen nood, jullie minister van landbouw snapt dit ook wel en maakt dus het gebruik van antibiotica terug gemakkelijker, want een prik in de bil van een naald is natuurlijk veel minder erg dan een stroomstootje tegen de rug, die regelmatige prik, daar wennen ze immers wel aan, die stroomstoot ocharme is zo plots, onverwacht en niet repetitief, dat het zeker dierenmishandeling is. Zotten zijn het, die ambetantenaren van jullie!!

 • Lin

  Netjes uitgelegd michaelpeeters. Ik heb hier alle begrip voor.
  Twee of 3 x een tik of altijd in de stront liggen met ontstekingen tot gevolg. Of moet de boer dan maar de hele dag bij de koeien staan te kijken of ie niet op zijn ligplaats mest? lijkt mij de keuze niet zo moeilijk.
  Zelfde verhaal als de 4 dageneis in de varkenshouderij. Je zou de grote aantallen verwerpers maar hebben, sneu voor de beesten en de boer.

 • vandenbrandcv1

  40 jaar geleden werden die koetrainers al in friesland gebruikt tot tevedenheid van die boeren. koeien gaven goed melk stonden er tevreden bij, en als ze moesten plassen , (voordat ze hun rug gingen krommen) zetten ze een stapje terug. niets aan de hand. een boer is geen beul. maar als burger , overheid moet je de boer niet beulen met elke week nieuwe onzinnige dingen te bedenken.

 • alco1

  Zotte opmerkingen krijg je als onwetenden zich met zaken gaan bemoeien waar ze geen verstand van hebben. Ze krijgen als gevolg van de Democratische Dictatuur ook nog spreektijd ook.

 • joannes

  Democratisch @Alco1, verondersteld een ¨gemeenschap¨die samenleeft! Dat is al lang niet meer aan de orde! Iedereen functioneert in zijn eigen omgeving en daarin zijn we doorgeschoten. Het gevolg is dat verschillende omgevingen in die democratie totaal vervreemd zijn van elkaar. Ze zijn naar verschillende waarden en normen gegroeid. Burgers hebben de verkeerde voorstelling bij het woord stroomstoot en reageren daarmee. Boeren hebben onvoldoende uitgelegd wat dat schokje werkelijk doet en waarom het een prima middel is om de beesten netjes in hun leefruimte te houden. Ik gebruik het woord houden maar realiseer me dat ook daar weer kritiek op kan komen omdat voor de Burgers het woord vrijheid zoveel betekend.

 • lh1

  De staatssecretaris noemt een koetrainer als voorbeeld, maar ik denk ook aan een opdrijfhek achter een melkstal. Bovendien past de omschrijving ook bij stripgrazing en een rantsoendraadje trekken zou dan ook niet meer kunnen.

  Ik betwijfel of een verbod op stripgrazing of indeling van percelen de bedoeling is van de staatssecretaris, maar het kan wel zo uitpakken.

 • alco1

  @joannes. Onder Democratie kan men ook vrijheid van meningsuiting verstaan.

 • joannes

  @alco1, juist in één Democratie ligt de veronderstellng dat je samen functioneert. Nu, door alléén het aspect ¨vrijheid van mening¨, te respecteren zeg je eigenlijk dat je eigen vinden en voelen belangerijk is. Dit is onmogelijk in een samen functioneren zonder óók die ander het recht op vinden en voelen te gunnen. Wanneer dan woorden als stroomstoot verschillend begrepen worden, zal je dat moet constateren en elkaar de kans geven eea uit te leggen voordat een ongelijke strijd een hetze wordt. Dat er Partijen zijn die deze verwarring exploiteren voor eigen gewin is een morele schande. Juist dat moet verklaart gaan worden om die Democratie, dat samenleven, te handhaven.

 • tjisger

  Beesten zijn in dit land belangrijker dan mensen ,ik ben namelijk ICD Drager .En krijg ook zoo nu en dan een stroom stoot ..Ik ben benieuwd of ze dat ook gaat verbieden .Graag haar reactie .

 • John*

  ik geloof dat het voor het welzijn van het dier toch beter is als deze een droge en schone ligplaats heeft

 • polsbroek

  Wat een stom gelul Het lijkt wel dat ze niet verder gekomen als de B L O

 • boerke brabant

  ben boer, heb koeien , en ben echt niet de flauwste , maar dit soort apparatuur past niet meer in deze tijd en de moderne manier van produceren. Schrikdraad om een wei is iets anders dan een stroomstootje te geven als een dier niet juist staat om te plassen of poepen. Richt de ligplaats anders in zodat de ligplaats op die manier schoon en droog blijft.
  Om dijksma nu uit te maken voor dom varken gaat te ver, ze is ook niet mijn favoriet (ik vind haar ook niet geschikt als staatsecretaris ) maar op deze manier schep je afstand tussen burger en boer waar niemand bij gebaat is.

 • trijnie

  Blij dat er nog mensen zijn die positief en realistisch kunnen reageren.

 • alco1

  Weer een oordeel van iemand die nog nooit een koetrainer gezien heeft!

 • aqwzsx12

  en ik die dacht dat een koetrainer een soort herenboer was die de koeien nette manieren leerde, zo van: hier mag je plassen en daar mag je kakken.
  niet dus.

Laad alle reacties (40)

Of registreer je om te kunnen reageren.