Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

'Stro goed alternatief compostbodem'

Moerdijk – Stro lijkt een goed alternatief voor compost in vrijloopstallen. Dat zegt Marc Havermans (48) uit Moerdijk.

Hij was in 2010 een van de eerste melkveehouders die koos voor een vrijloopstal met compostbodem. Naar aanleiding van het NIZO-onderzoek  besloot hij in oktober vorig jaar over te stappen op stro als bodembedekker. NIZOconcludeerde dat gebruik van compost en composterende materialen als bedding in (vrijloop)stallen voor melkvee een nadelig effect kunnen hebben op de kwaliteit van melk. Reden voor meerdere zuivelondernemingen om het gebruik van compost- en composterende bodems per 1 januari te verbieden.

Havermans geeft aan niet echt geschrokken te zijn van de conclusies. Wat dat betreft baart het ammoniakdossier hem meer zorgen. Zo ligt de ammoniakemissie per koe, mede door het grotere vloeroppervlak per koe, in de vrijloopstal hoger dan van een koe in een ligboxenstal met een roostervloer. De ammoniakemissie tijdens het uitrijden van de mest ligt volgens hem echter vele malen lager. Helaas wordt dit voordeel volgens Havermans nog niet meegerekend.

Het verbod op compostbodems noemt hij slechts een hobbel in de ontwikkeling van het nieuwe stalconcept. "Je kunt na drie à vier jaar niet verwachten dat een nieuw stalsysteem volledig is uitontwikkeld." Hij blijft enthousiast en gelooft heilig in de toekomst van het vrijloopstalconcept. Het dierwelzijn is op zijn bedrijf de laatste jaren sterk verbeterd. Zo ligt de dierdagdosering op 0,5, gebruikt hij geen droogzetters meer en is de gemiddelde levensduur van zijn koeien in de afgelopen vier jaar gestegen van vier naar zes jaar. Het uitvalspercentage daalde van 35 naar 15 procent.

Dat betekent niet dat het verbod op het gebruik van compost geen ingrijpende keuze is in zijn bedrijfsvoering. Het vloeroppervlak van zijn stal meet bijna 6.000 vierkante meter. Van oktober tot en met maart strooide hij dagelijks 6 kilo stro per koe. De kosten liggen rond de €0,01 per kilo melk. De overige maanden van het jaar wordt er geen stro ingestrooid. Het stropakket wordt niet warmer dan 30 graden en vormt volgens Havermans daarom geen bedreiging voor de melkkwaliteit. De stro is inmiddels goed gecomposteerd en uit een recente analyse blijkt dat het drogestofpercentage van het stropakket rond de 60 procent ligt. Havermans is vooralsnog tevreden. De kosten vallen hem mee en liggen niet hoger dan bij de kwaliteit compost die hij voorheen gebruikte. "In een vrijloopstal gaat relatief veel minder stro dan in een potstal." Voorlopig lijkt stro daarom een goed alternatief. Dinsdag 2 september staat een informatiebijeenkomst voor alternatieve strooiselsoorten gepland. Meer informatie volgt.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Mijn opa had ook stro als ligbodem voor de koeien. Er is weinig vooruitgang geboekt de laatste 80 jaar.

  • wvb

    Jawel farmerbn ik heb nu gehakseld stro in grote balen gezien

  • joannes

    Wat ik waardeer in deze rapportage is de ruimere manier van kijken naar een onderdeel als melkvee huisvesting! Door de gemiddelde leeftijd, dierdag dosering, en uitvalpercentage als waardes om huisvesting te beoordelen te betrekken wordt eea veel beter gebalanceerd weergegeven. Kosten, in wat voor vorm ook, gaan voor de baat! Maar een ontwikkeling of investering op één of enkele onderdelen af te kraken is héél eenvoudig. Kosten of licht negatieve consequenties worden hier in deze rapportage ruim gecompenseerd op andere meetbare economische maar vooral ook op diervriendelijke, gezondheid, werkbaarheid, etc, ...... Met zulke innovaties kan je op elke Bühne scoren!

Of registreer je om te kunnen reageren.