Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Schotse boerenbond laakt daling melkprijs

Edinburgh – De National Farmers Union of Scotland (NFUS) is teleurgesteld over de recente aangekondigde verlagingen van de melkprijs. De bond stelt daarbij dat de verlaging door Arla UK ten onrechte door anderen is gebruikt om ook hun melkprijs omlaag te brengen.

NFUS wijst met name op de verlagingen bij Muller Wiseman en First Milk, twee Britse zuivelbedrijven die hun hoofdkwartier in Schotland hebben. ''Maar het gaat niet alleen om die twee bedrijven, vrijwel alle melkafnemers hebben een verlaging aangekondigd. Ze wijten dat allemaal aan de daling van de grondstoffenprijzen op de wereldmarkt. Die zijn inderdaad sinds het begin van dit jaar aan het dalen. Maar deze verlagingen leiden tot een gebrek aan vertrouwen over de prijzen waar wat aan gedaan moet worden wil de Britse sector concurrerend kunnen blijven op de groeiende wereldmarkt'', aldus hoofd melkveesector George Jamieson, die pleit voor een duidelijker en meer transparant prijsbeleid door de melkkopers.

NFUS verwijt de melkbedrijven opnieuw 'dat ze wel snel reageren op lagere prijzen, maar altijd redenen lijken te hebben om stijgende prijzen niet direct aan de melkleveranciers door te geven'. Jamieson vraagt zich daarbij af of de melkkopers de prijs baseren op hun eigen resultaten of elkaar gewoon maar klakkeloos volgen. ''Als dat zo is, dan zou dat niet meer mogen gebeuren. Arla bijvoorbeeld baseert zijn prijs op een objectief mechanisme op basis van de bedrijfsprestaties. Dat bedrijf werkt nu wereldwijd en wordt slechts indirect beïnvloed door de Britse markt. Daarom mag een verlaging door Arla niet als groen licht dienen voor andere Britse verwerkers om hun prijzen per se omlaag te brengen.''

Eén reactie

  • koestal

    prijsverlagingen worden snel doorgevoerd,prijsverhogingen gaan langzaam

Of registreer je om te kunnen reageren.