Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Rusland en Oekraïne ruziën over zuivel

Moskou/Kiev - Rusland en Oekraïne bestoken elkaar niet alleen vanwege het conflict over Oost-Oekraïne, maar maken ook ruzie over de zuivelexport.

Rusland verbood begin juli de invoer van zuivel van een reeks Oekraïense fabrieken, Oekraïne slaat terug.

De voorlopig laatste episode in het zuiveldeel van het conflict is dat Oekraïne een invoerheffing op Wit-Russische zuivel heeft ingesteld. Deze heffing is vastgesteld op 55,29 procent van de douanewaarde van het product. De heffing geldt ook voor chocolade, suiker en koekjes uit Wit-Rusland. Op bier uit Wit-Rusland is zelfs een heffing van ruim 60 procent ingevoerd.

De maatregel is een antwoord op het import-verbod dat Wit-Rusland heeft ingevoerd voor Oekraïense zuivel, in navolging van Rusland. Wit-Rusland zit namelijk met Rusland in een douane-unie en volgt Rusland op de meeste gebieden.

Het zwaarst getroffen door de Russische importbeperkingen, waar het geschil mee begon, is het Oekraïens-Pools-Russische Milkiland (statutair gevestigd in Nederland). Volgens het de Russische voedselinspectie Rospotrebnadzor zijn in kazen van Milkiland Oekraïne afwijkingen gevonden in de zuurgraad en productsamenstelling. De onderneming zelf weerspreekt dat er problemen zijn met de productkwaliteit.

Milkiland heeft in totaal tien zuivelfabrieken en een aantal melkveebedrijven in Oekraïne. Het is exporteert veel product naar Rusland, deels ten behoeve van de eigen bedrijven daar.

In juni maakte Milkiland bekend dat het Oekraïne steunt in het streven om volledig toegang te krijgen tot de Europese zuivelmarkt en daar het beleid op af te stemmen. Het is een mogelijkheid dat Rusland hier aanstoot heeft genomen en Milkiland daar nu voor straft.

Laatste reacties

 • ed12345

  Het zou voor de mensen daar en voor heel west Europa veel plezieriger zijn als het bij een beetje ruzien over zuivel bleef

 • koestal

  ze hadden eerst al ruzie over aardgas,nu dit weer

 • ed12345

  Koestal over aardgas gesproken; Hoe dom kun je zijn om in west Europa afhankelijk te zijn van gas uit Rusland
  Dan moet je toch wel oer dom zijn .Rusland is nog steeds niet op politiek dezelfde lijn als west Europa

 • japke33

  ze hebben nu wel iets anders aan hun hoofd denk ik, dan hier over te ruzieen.

Of registreer je om te kunnen reageren.