Rundveehouderij

Nieuws 38 reacties

Q-koorts in Heteren

Den Haag – Op 17 juli is een besmetting met Q-koorts vastgesteld op een melkgeitenbedrijf in het Gelderse Heteren. Dit meldt het ministerie van Economische Zaken.

Op het bedrijf zijn zo'n 800 melkgeiten aanwezig. Het bedrijf heeft niet eerder te maken gehad met een besmetting. De bron van besmetting is onduidelijk. Het bedrijf zal de komende maanden door de inspectiedienst NVWA worden gemonitord.

De melkgeiten waren voor 1 augustus 2013 gevaccineerd en ook in 2014 is het grootste deel van de dieren al gevaccineerd, schrijft staatssecretaris Dijksma in een Kamerbrief. Volgens de bewindsvrouw vormen nieuwe besmette bedrijven die de vaccinatie tijdig en correct hebben uitgevoerd 'slechts een zeer beperkt risico voor de gezondheid van omwonenden'. Wel kan er sprake zijn van een verhoogd risico op besmetting van mensen bij direct contact met de dieren. Voor het bedrijf geldt een bezoekersverbod en er worden extra hygiënemaatregelen toegepast.

Op dit moment hebben 13 bedrijven in Nederland een Q-koorts besmetstatus, waarvan er bij één bedrijf sprake is van een herbesmetting.

Laatste reacties

 • Burnetti

  Gevaccineerd en toch een Q-koorts besmetting... Oef!

 • jan van den broek

  Bezoekers verbod is logisch door gezonde mensen, ik weet niet of er een openbaar pad in de buurt is ,waar gezonde mensen kunnen lopen.
  Tijdens dit lopen kan er besmetten lucht worden ingeademd met als gevolg een besmetting op een mens .
  Dus er kan wel degelijk Q-koorts ontstaan bij mensen als ze in de buurt komen van de stal. Misschien is Dijksma zo slim dat ze alles rondom de besmette stal af laat zetten , hopelijk heet ze geen Klink volgens deze man was het niet mogelijk dat mensen door inademen van besmetten lucht ,Q-koorts konden oplopen.
  Alleen maar in Heteren , en meer dan een paar. Een leuke opmerking van Dijksma ,het grootste deel was gevaccineerd, in 2014 het kleinste deel draagt dus zorg voor de besmetting. VANDAAR

 • D66

  Q-koorts krijgt men niet onder de knie door alsmaar vergunningen te verlenen.u

 • schoenmakers1

  op de top van de q-koorts besmetting mochten van de overheid op plaatsen waar was het niet minder als 50 geiten waren de mensen gewoon bij de geiten komen, ik geloof niet dat bij 50 geiten geen besmetting kan worden doorgegeven. Dus conclusie, eerst maar eens echt onderzoeken waar het wel aan licht

 • jordi 1455

  @schoenmakers1 ik ben wel benieuwt naar de politieke voorkeur van de onderzoekers, dat verklaard de uitslag meteen.

 • trijnie

  Hoe veilig is het nog op het platteland?
  Begint die ellende weer oftewel het gaat gewoon door.

 • jamiemf

  da ga je lekker in de stad wonen denk dat de lucht daar schoner is ;)

 • trijnie

  Jamiemf, een echt creatief antwoord.

 • JanWillemNatuur

  Trijnie, de gekte gaat nog even door op allerlei terreinen: bedrijven worden nog steeds groter: monoculturen die uiterst vatbaar zijn voor besmettelijke ziektes,de luchtvervuiling m.n. met fijnstof in de binnensteden door het autoverkeer, vergiftigen van de bodem met gewasBESCHERMENDE middelen, waardoor deze eerst ontsmet moet worden voordat je er weer een gewas op kunt telen,vergiftiging van kankerpatienten met chemokuren als bijna standaardbehandeling, terwijl gebleken is dat slechts 5% er baat bij heeft. Ik kan nog even doorgaan, maar doe het niet. Ik weet dat het mogelijk is gewassen te telen zonder gebruik te maken van gif en dieren te houden zonder ze preventief vol te stoppen met antibiotica. De interesse voor biologische voeding bij consumenten is flink groeiende. Dat geeft hoop.

 • De achterkrim

  Een melkgeitenbedrijf van 800 melkgeiten is een fors bedrijf en moet zich houden aan de gestelde regels, en dat is in dit geval keurig verzorgt.
  Een bedrijf in de buurt van Nijmegen heeft er ruim 1600 melkgeiten deze loopt nu ook een risico op besmetting van Q koorts.
  Q koorts kwam vroeger ook voor, maar dat kwam niet naar buiten tegenwoordig is een virus of besmetting opgelopen.
  Dus bedrijf gesloten houden en geen mensen van buiten binnen laten om zo je bedrijf te beschermen.

 • jpa hendrickx

  Waarschijnlijk besmet verklaard op basis van hoge tituswaarde dit als gevolg van de enting men kan namelijk niet zien of het levend of dood virus is

 • no-profile-image

  cross

  Qkoorts, bij kleine gemengde bedrijven nooit zulke ziektes, tis handel voor overheid en ellende voor de ondernemer. Biologisch duurzaam zoals het bedoeld is voorkomt dit, maar multinationals zullen dat met alle macht tegenhouden.

 • schoenmakers1

  cross, je doet net of biologische bedrijven niet ziek kunnen worden, ik weet niet hoe het met q-koorts zit, maar bij de vogelgriep is het biologische bedrijf toch echt wel in het nadeel

 • w v gemert

  Janwilemnatuur, u weet hoe dieren gehouden kunnen worden zonder ze preventief vol te proppen met antibiotica, als u dat nu pas weet bent u wel erg laat, alle dierhouders in Nederland wisten dat al jaren en bijna iedereen geeft daar inhoud aan . Ik denk dat uw opmerking maar een doel heeft , een groep ondernemers te schofferen en te suggereren dat biologisch beter is. Recent onderzoek heeft aangetoond dat die stelling onjuist is de eco afdruk van biologisch is veel slechter dan reguliere productie en op andere gebieden niet beter dan gebruikelijke productie methodes.

 • LUCTOR

  @trijnie Het antwoord op je reactie#6 is dat het in de toekomst nog erger gaat worden als de Q koorts onder bedwang is zal zich weer wat nieuws aan dienen een voorbeeld hiervan is als er bij jou een muizenplaag heerst en je doet er niks aan zal er een ziekte onder de muizen uit breken zodat het probleem voor even opgelost is de overlevers zijn resistent zodat bij een volgende uitbraak zich een nieuw ziekte verschijnsel zich voordoet de natuur blijft zich verzetten tegen te veel dieren of mensen op een bepaalde plaats.

 • Burnetti

  Deze bijzondere bacterie roept nog steeds veel vragen op bij wetenschappers. Wat we in de toekomst krijgen is niet te voorspellen.
  De grootste Q-koorts epidemie van de wereld ooit een paar jaar geleden in Nederland kwam onverwacht. Ondanks de schijnbare veiligheid door vaccinatie steekt de bacterie die gewoon in het milieu voorkomt af en toe gewoon weer de kop op.

  Ik ben benieuwd wat er gebeurd als de vaccinatieplicht eraf gaat.....

 • Schaapje

  Qkoorts komt ook voor bij andere dieren dus ook HUISdieren en vogels. Wordt zo moe van al dat gezeur dat altijd de agrarische sector het heeft gedaan. Het heeft niets te maken met de aantallen van de gehouden dieren. Als helaas 1dier het heeft wordt de koppelbesmetting groter. Alleen wie hebben meer kans dat ze 'ziek' worden van Qkoorts dat zijn al mensen met allerlei ziektes. En ach laten we niet vergeten dat al het gereis en vakantie vieren all over de wereld ook veel rotzooi met zich mee brengt en allerlei ziektes. Maar het is makkelijker om de agrarische sector aan te wijzen.

 • toin

  ik vind he mooi dat u u allen laat informeren door gekleurde weten schap. net als ik met kleur spreek. maar er zijn zo veel tegen strijdige onder zoeken en de waarheid is zo simpel. en ook bij dit bedrijf zo als ellen geitenhouders weten is het vaccin wat word gegeven niet geheel juist! maar werkzaam om een besmetting te voorkomen maar ondanks dat de ent stof dood zou moeten zijn wil het Wels voor komen dat naar enten er een verhoogde titer plaats vind in dit geval word je besmet verklaard of dit hier het geval is weet ik niet kan ik niet uit de tekst op maken wat heel gek is want er word veel info over het ent programma van de boer gegeven maar de melkgeiten zijn op ..... geënt kon er niet van af. ook word een bedrijf Q koorst besmet verklaard door 1 enkel monster waar in dna van de Q koorts bactie word gevonden dus dit mag zo wel levend als dood materiaal zijn!? ook is 1 geit op 1000 voldoende om een bedrijf besmet verklaart dus is moet de besmettingen druk 0 zijn om niet besmet verklaard te worden. hier uit mag gesteld worden dat de melkgeiten sector bijna vrij is en dat de besmete bedrijven een gering risico vormen waarom de epedemie plaats heeft gevonden en het aantal mesen wat Q koorts krijg noch steeds niet onder het gemiddelde licht van jaaregeleeden is zeer simpel allen ben ik geen geleerde en telt mijn boere verstand niet! ik denk u hier mee voldoende info heb gegeven tot discussie.

 • toin

  sorry voor de moeilijke zinsopbouw maar dit is van wegen dyslexie. hoop dat me reactie toch u interesse heeft gewekt

 • trijnie

  Toin,je doet het goed ondanks je dyslexie.
  Twee van mijn kleinkinderen hebben er ook last van maar dat is wel wat erger. Jammer, want voor de rest doen ze het prima op havo niveau.
  Ik heb een boek over de q-koorts gelezen en het heeft mij zeer aangegrepen. Zowel voor de mensen die er ziek van zijn geworden, alsook voor de boeren die hun geiten moesten laten afmaken. En dit terwijl het niet altijd vast stond dat de geiten de ziekte ook hadden.
  En nog steeds is het voor veel mensen niet afgelopen, de ziekte gaat door, evenals de handicaps die ze daardoor hebben opgelopen.
  Vroeger stond je er niet bij stil dat je ziekkonworden van de dieren of het moest tbc bij de koeien zijn. Ook wij hebben geiten, ippen en de hele reutemeteut gehad, en nergens druk over gemaakt.
  Maar zelfs van het mestrijden zijn mensen ziek geworden, en vandaar dat ik zeg: het platteland is niet een plek waarvan mensen zeggen dat het gezond is om te wonen.

 • JanWillemNatuur

  geachte heer van Gemert, het heeft toch een aardig tijdje geduurd voordat onder druk van de overheid ( mede door een uitzending van Zembla) het kiezen voor veevoeder met antibiotica verminderd is, maar nog zeker niet afgelopen. Ik heb ook het onderzoek gezien waarin de ecovoetafdruk van biologische bedrijven vergeleken wordt met die van 'reguliere'. Als jet het biologische bedrijf als geheel neemt, dan is duidelijk dat een gezonde bodem een van de belangrijkste doelen is. Uit onderzoek is komen vast te staan dat de hoeveelheid nutrienten in voedsel uit de reguliere landbouw de afgelopen vijftig jaar met zo'n 45% is verminderd!! Dat komt door de focus op opbrengst (kilo's en calorieen per hectare) ipv op kwaliteit van bodem en daarmee van gewassen. Producten voortkomend uit een gezonde en levende bodem zorgen voor gezonde en vitale mensen. Mensen die uit de reguliere supermarkt eten hebben veelal tekorten aan vitaminen, mineralen, sporenelementen e.d. Vaak zijn ze te dik omdat het lichaam om die voedingsstoffen vraagt, maar die niet krijgt. Eigenlijk zijn deze mensen dus ONDERvoed. Tragisch. Daarom pleit ik dus voor een gezonde landbouw zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Terwille van de gezondheid van bodem en mensen.

 • trijnie

  Janwillemnatuur, wie wil dat niet?
  Wat jij zegt , is door onderzoeken allang aangetoond.
  Voedingswaarde verminderd al bij het cultiveren van ons eten.
  Groter, mooier produkten maken veelal dat de voedingswaarde achteruit gaat. En het ''opjagen'' van de gewassen maakt het ook niet beter.
  Ik lees momenteel het boek: Supergroente &Powerfruit van Jo Robinson,
  Zeer interessant.

 • schoenmakers1

  ik weet niet hoe het met de rest zit, maar met eieren heb ik het meegemaakt, eerst altijd dagelijks een lekker batterijei, toen door toedoen van de zogenaamde dierwelzijnclubjes het batterijei verboden werd vanalles geprobeerd, het resultaat, nooit geen ei meer, laat het niet zover komen dat ik ook met andere voedingsmiddelen zelf de keus niet meer heb wat ik wil eten, voor mij is biologische prut

 • maatje 1904

  @trijnie wij worden gedwongen om mooie en grote producten te maken de rietelers eisen dit en als er maar een plekje op zit keuren ze je product gewoon
   af

 • joannes

  Ozin @JanWillemNatuur en @trijnie, hoe kan het dat de bevolking steeds ouder wordt? De jeugd steeds groter? De opleidings niveaus stijgen? enz,enz, Zeker niet omdat het nu slechter is.......... misschien omdat we nu wat meer kunnen eten...............maar bovenal, dat we diverser eten! Diverser dankzij de producties die imliciet voor export produceren, zo ook in ander landen, en er Supermarkten zijn die dat allemaal, tot zelfs in het Dorp, veelal op loopafstand te koop aanbieden. Productie, Logistiek en Mercandising hebben zich gespecialiaseerd voor het gerief van de consument. Een consument die gemiddeld teveel eet en daarvoor de schuld geeft aan de leveranciers, zoals die moedige @JanWIllemNatuur,. Hij denkt de oplossing gevonden te hebben, zoals velen in zijn beweging; Terug naar hoe het vroeger was! En dat noem je Natuur?

 • Ferm

  @trijnie en @janwillemnatuur, in principe is het simpel: de consument vraagt (koopt), wij (de boeren) draaien. Zoniet, dan is het gewoon zo rendabel mogelijk binnen de gegeven (on)mogelijkheden produceren.
  Waar jullie zo tegen aan trappen op deze site, geeft ook jullie onmacht weer om de wereld naar jullie maatstafen in te richten. Jullie zouden beter de energie kunnen stoppen in die consument, dan hier aangeven hoe wij het moeten doen. Afgeven op iets is altijd makkelijker dan zelf een beweging in gang te zetten om een omslag te bewerkstelligen. Doe dit dan op de juiste plek, zodat het ook kans van slagen heeft. Nu kweek je alleen maar een wij/zij cultuur waar niemand bij gebaat is.

 • Burnetti

  Wat heeft deze discussie met Q-koorts te doen?

 • trijnie

  Ik geef geen boer, producent de schuld van iets verkeerds in de voeding.De oorzaak ligt bij de afnemer en dat zijn dus uiteindelijk de consumenten. Maar deze laatsten kunnen ook geen kromme wortels, komkommers of afwijkende paprika's meer kopen. Terwijl dit prima te eten is. En kleine appels zijn net zo voedzaam dan grote maar alles moet er perfect uitzien. Nog onlangs zijn er tonnen vis door gedraaid omdat deprijs niet gehaald werd.
  Ik wil dit niet. Voeding is RIJKDOM als u begrijpt wat ik bedoel. Het is het kostbaarste op aarde en zo moet er ook mee om gegaan worden.
  Het is verschrikkelijk dat er steeds maar van alles door gedraaid en afgemaakt wordt, zoals nu ook weer met het voerschandaal en misschien wel weer met de geiten.

 • trijnie

  Joannes, we worden ouder omdat we goed te eten hebben en omdat we goed wonen en de hygiëne beter is geworden.
  Als je vroeger ziek werd, was er weinig aan te doen en tegenwoordig wordt je, gelukkig, weer opgelapt. Daarbij kun je worden ingeent voor talloze ziekten.
  Maar hoe je het ook wendt of keert: de bestrijdingsmiddelen die op grote schaal worden gebruikt en de medicijnen die bij de vleesproduktie worden gebruikt kunnen nooit goed voor ons zijn.
  Ik ben van menig dat het beter zou zijn als de bedrijven niet zoveel dieren bij elkaar zouden houden. Het is net wat hierboven al werd gezegd met het muizen voorbeeld, je kunt wachten op ziektes.
  En dat zie ik ook met de grootschalige landbouw.
  Terug naar vroefer kan niet meer, maar de mensen waren vroeger creatiever dan tegenwoordig en misschien zijn er wel ideeën waarvan je kunt zeggen: die mensen deden het zo gek nog niet.

 • trijnie

  En voor schoenmakers1 nog een goede raad: zelf kippen houden dan kun je weer aan het ei. Want er gaat niets boven een vers eitje van een kip die van alles eet. Ik heb ervaring.

 • trijnie

  Paysanne, ik wil geen zij/wij. Absoluut niet.
  Ik weet dat het heerst, op sites van WD worden boeren voor van alles en nog wat uitgemaakt en ik ben daar veelal behoorlijk verontwaardigd over.
  Er zijn erbij die maar wat roepen zonder verder na te denken.
  Ik kan dit niet over mijn kant laten gaan en ageer daar dan ook tegen.
  Maar ook vanuit de boeren is het niet altijd zo vriendelijk en is het ook wij en zij. Jammer, het zou anders moeten.

 • LUCTOR

  @trijnie Het heeft allemaal met welvaart te maken voedsel in overvloed door de individualisering van onze westerse maatschappij (je zou individualisatie ook een ziekte kunnen noemen) is de boer afhankelijk geworden van de afnemer en de afnemer niet meer van de boer met het gevolg schaalvergroting kostprijs verlaging etc doordat het gemiddelde landbouw bedrijf voor 60% of meer uit vreemd vermogen bestaat (lees maar bank) heeft de gemiddelde boer niet het privilege om in staking te gaan de schaalvergroting heeft de boer afhankelijk gemaakt van de afnemer.De afnemer op zijn beurt zal met ziektes te maken krijgen die schaalvergrotings gerelateerd zijn vooral in een overbevolkt land als NL.

 • trijnie

  Luctor, hoe meer ik me verdiep in het boerenleven des te meer begrijp ik de situatie van waaruit ze verplicht zijn te werken.
  Ik zie ook frustatie en machteloosheid.
  We hebben al eens gekeken bij een varkenshouderij en de verhalen die je dan hoort, liegen er niet om. En het tij is niet meer te keren. In feite is de boer geen eigen baas meer net als de eigenaars van grote supermarkten
  Geen vrijheid hebben om te werken zoals het hen goeddunkt.
  Maar ik zag deze week een filmpje voorbij komen op internet.
  In een supermarkt hadden ze naast de ''volmaakte'' wortels, paprika's en andere groenten en fruit afwijkend voedsel neergelegd. Dit laatste was een stukje goedkoper en er werd ook bij gezegd waarom. En ja hoor de afwijkende waren zo op. Mensen moeten ook wel eens geattendeerd worden op de werkelijkheid. Heel veel mensen uit de stad weten nog nauwelijks hoe hun voedsel tot stand komt.

 • schoenmakers1

  trijnie, heel mooi hoe dat je dat nu schrijft, ik denk als je meer meegemaakt zou hebben dat je zelfs mij zou begrijpen

 • Burnetti

  Toch snap ik nog steeds niet wat deze discussie te maken heeft met een Qkoortsbesmetting op een melkgeitenbedrijf.

  Het bedrijf is niet eerder besmet geweest. De infectiedruk in het gebied zal laag zijn ivm. de vaccinatieplicht.
  Het bedrijf voldeed aan de vaccinatieplicht.

  Waar komt deze besmetting vandaan?

 • joannes

  @Burnetti, Zou het bericht, of eigenlijk de boodschap van Dijksma, niet een dubbele bedoeling hebben. Een van ¨wij monitoren zorgvuldig en zelfs een bedrijf wat volledig aan zijn verplichtingen gedaan heeft, heeft een besmetting opgelopen¨ maar ¨ wij hebben de vinger aan de pols, de betrokken geitenhouders lopen het grootste gevaar, en daarbij, wij volgen op deze manier 13 bedrijven (wat een typisch getal voor zoiets). Kortom, een vooral Politiek bedoeld signaal van de Staatssecretaris, eea goed voor de gemeenschap, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te bewaken. Ze heeft de verdediging, precies zoals Van Gaal tijdens de Voetbal Wereldkampieonschappen, met dubbele bemanning en proactief dicht gezet voor het geval.......

 • Burnetti

  @joannes voor zover ik weet is het tankmelkonderzoek routine en wordt een positief bedrijf verplicht gemeld. De NVWA is verplicht dit aan de staatssecretaris te melden en de staatssecretaris is verplicht dit aan de kamer te melden.

  Niks dubbele agenda. De dienst en de staatssecretaris doen gewoon zorgvuldig hun werk. Dit toont aan dat genoemde actoren zich houden aan gemaakte afspraken.
  Dit was in de tijd van haar voorgangers anders...

  Ze doet me in haar consistentie meer denken aan Rutte de laatste 2 weken.

 • joannes

  Dus toch @Brunetti, een rapportage over een, inmiddels, routine, die moet borgen dat de bevolking beschermd wordt! Weleens waar op een andere manier geïnterpreteerd door MARTIJN TER HORST van de Boerderij, die er meer een nieuw incident in zag!

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.