Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

Opnieuw geen meerderheid voor zachte landing zuivelsector

Brussel – De kans op een vetcorrectie in het laatste quotumjaar wordt zeer klein.

In de raad van Europese landbouwministers was opnieuw geen meerderheid voor een zachte landing voor de zuivelsector bij het afschaffen van het melkquotum in 2015. De Nederlandse inzet om het voorstel aan te passen om daarmee ook Frankrijk, Portugal en Italië achter het voorstel te krijgen, is gestrand. Het ministerie reageert zeer teleurgesteld. "We hebben onze uiterste best gedaan om tot een meerderheid te komen", laat een woordvoerder van het ministerie weten. Dijksma bezocht ander halve week geleden binnen 24 uur de landbouwministers van Portugal, Frankrijk en Italië om ook van hen steun te krijgen voor het voorstel.

De onderhandelingen met deze landen leidden tot een aanpassing van het voorstel van de vetcorrectie. Lidstaten zouden eerder met elkaar in gesprek gaan in het geval de melkprijs fors zou dalen, waardoor met name kleine bedrijven problemen zouden krijgen met een lage melkprijs.

Nederland, Duitsland en Oostenrijk gaan ondanks dat er geen meerderheid in de Raad is toch een verzoek indienen bij Eurocommissaris Dacian Ciolos om tot een voorstel te komen voor de zachte landing. Of Ciolos alsnog met een voorstel zal komen is nog niet duidelijk. Eerder benadrukte hij dat hij alleen bereid is de huidige afspraken voor afschaffing van het melkquotum te wijzigen als er een gekwalificeerde meerderheid voor zou zijn. Dat is nu niet het geval.

Laatste reacties

 • Sjaak

  Wordt er überhaupt nog wel geland....?
  Volgens mij 'zweven' ze maar wat graag in 'hogere sferen' :)

 • .....

  Die dikke Dijksma slaat nog geen deuk in een pakje boter.

 • koestal

  Was te verwachten na al dat gesteggel,Dijksma had de de veehouders nog even blij gemaakt en ondertussen de derogatie er door gedrukt

 • haverboer1

  regels zijn regels

 • farmerbn

  Precies koestal! En het gaat niet gebeuren want die Ciolos heeft gestudeerd in Frankrijk (dus veel franse vrinden) en die houden niet van extra melk voor andere landen. Nederland zou ook niet voor extra visquotum voor frankrijk zijn. Dus landen die het landenmelkquotum nu niet volgemolken krijgen zijn tegen extra quotum voor landen die dat wel kunnen.

 • peter 103

  Brussel wil nog 1 jaar flink wat geld , superheffing, weg halen bij de boeren.

 • HJ O R

  Het is niet de schuld van Dijksma, die houd zich in dit geval keurig aan de afgesproken regels!
  Siemjan Schenk bleerde vorig jaar november dat hij het wel zou regelen, die gek presteert echter niks en hij heeft er voor gezorgd dat bij de derogatie de fosfaatkunstmest wel ingeleverd kon worden.
  Wie nu nog lid is van LTO moet zich ernstig afvragen waar hij/zij het voor doet.
  Als het alleen is om SJ met een bedrag van bijna 3/4 miljoen per jaar te sponseren ben je in mijn ogen wel knetter gek.

 • peter1939

  kan die tenminste ook fend 307ci kopen.....wat een negativiteit...de beste stuurlui staan aan wal....wees blij dat we een georganiseerde vertegenwoordiging hebben vd boeren.....alle lof voor de inzet van LTO...ga zo door.....en voor de stuurlui aan wal...die kunnen nog lid worden van de NMV, die willen quotum nog behouden en denken dat de kritieke kostprijs 45 cent is....

 • Marco22

  Ja peter, maar Lto wil nu een fosfaatheffing invoeren. Wat is nu het verschil.
  Dat dit alleen de Nederlandse boeren treft en niet alle andere europese boeren. Geweldig toch zo´n Lto helemaal toppie joppie.

 • zon

  Welke sector zou de dupe worden van een eventuele zachte landing?
  Ga er maar vanuit dat landen zoals italie wisselgeld willen hebben om voor te stemmen.

 • koestal

  De parachute gaat niet open !

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.