Rundveehouderij

Nieuws 18 reactieslaatste update:17 jul 2014

OM eist half jaar cel voor illegale spermawinning

Den Haag- Het Openbaar Ministerie (OM) eist een half jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen veefokker Arjan Pons.

Hij wordt verdacht van het illegaal winnen van rundersperma, het illegaal verhandelen van sperma en witwassen via deze handel. Het OM wil tevens dat de uitspraak van de rechter wordt gepubliceerd om daarmee boeren te waarschuwen.

Pons wordt ervan verdacht met het bedrijf Ponsstar Genetics in de periode van 1 januari 2010 tot 28 maart 2012 sperma te hebben gewonnen van de stieren Ponstar Starbright, Ponstar Endeavor, Ponstar Chairman en Ponstar Magna op een niet-erkend spermawinstation. Hij deed dit thuis op zijn bedrijf. Vervolgens werd het sperma verhandeld, waarbij op de rietjes onvoldoende gegevens stonden. In eerste instantie stonden er geen gegevens op de rietjes, later stonden wel stiergegevens op de rietjes maar ontbraken gegevens over het KI-station waar het sperma werd gevangen.

Pons bekent tijdens de rechtszaak in Den Haag dat hij sperma heeft gewonnen en dit heeft verhandeld zonder dat zijn bedrijf een erkend spermawinstation is. "We zijn geen erkend KI-station, maar we voldoen aan de IKB-regels en daar vallen de stieren ook onder. We controleren de dieren op diergezondheid en voldoen daarmee aan de regels", vindt Pons. Ook verwijst hij naar het Centrum Genetische Bronnen, dat ook zonder erkend KI-station aan spermawinning en handel deed. "Er zijn heel veel bedrijven die het zo doen als wij, alleen worden wij eruit gepikt", vindt Pons. De rechter erkent dat het Centrum Genetische Bronnen destijds ook zonder vergunning handelde, maar dat dit centrum inmiddels een ontheffing heeft. Ook wijst de rechter erop dat CGB een andere doelstelling heeft, namelijk het in stand houden van soorten.

Pons heeft bezwaren tegen de regelgeving. "Ik mag met een stier overal rondreizen en het dier laten dekken en sperma vervoeren zou ik niet mogen. Ook mag ik embryo's spoelen en deze zelfs exporteren. Maar los sperma mag het niet. Dat is toch belachelijk", zei Pons ter zitting.

De Officier van Justitie heeft er grote moeite mee dat Pons gewoon door lijkt te gaan met zijn praktijken, waarmee het risico wordt gelopen om dierziekten te verspreiden. Pons zegt dat er geen risico is omdat de stieren onderzocht worden op dierziekten.

De rechter doet uitspraak op 30 juli.

Laatste reacties

 • .....

  Dit lijkt me wel een erg zware straf

 • heukerbeind

  belachelijk

 • joannes

  De overheid regelt naar believen! Altijd met argumenten de algemene belangen te beschermen! Diegene die niet meewerkt hierin, krijgt een ¨speciale¨ behandeling en wordt als voorbeeld gesteld! En natuurlijk kan deze vorm misbruikt worden door ¨concurrenten¨ , zij behoeven maar te tippen en te wijzen en waarschijnlijk ook nog ¨deskundigen¨ te noemen voor raadpleging en de cirkel is rond. Je ziet, je kan er mee in het gevang geraken!

 • NoordHollander

  jammer dit nieuws over arjan pons ik wou dat hij weer een goede stier zoals shogun gefokt had daar hebben de collega's veel meer aan...............

 • zon

  Voor veel ernstiger zaken krijg je nog minder straf.

 • haam

  verspreiden van dierziekten ? wat zou de nrm zonder zijn koeien geweest zijn dan . en oja waren die ook ziek dan? nee toch die waren allemaal onderzocht.

 • xw

  Ik zou het gewoon aan de rechter overlaten en niets anders

 • sonderen dairy

  dat mensen wie zich niet aan regels houden moeten loeihard gestraft worden , elk ki station in nl trekt geld ervooruit om alles netjes te regelen
  Dierziekten : weet die persoon niet waarom runderki in de jaren 60 is ingevoerd : om dekinfectie,s te voorkomen !, en deze sukkel gaat gewoon door , spuugmisselijk word ik van dit soort gasten wie de boel zo bedriegen

 • sjaakbea

  Op een filmpje Arjan Pons wel eens horen orakelen over zijn veestapel. Het is niet voor niets dat zijn melkcontrole uitslagen al jaren niet meer erkend worden. Als hij net zo hard liegt over de gezondheid van zijn veestapel als over de melkproductie vormt zijn sperma handel een groot risico. Door hem geclaimde producties van 90 kg. per dag voor een vaars kennen geen melkmeter maar een dikke duim als bron.
  Over de strafmaat gaat de rechter maar gezien het belang van diergezondheid voor de melkveehouderij...........
  Sjaak van Essen

 • Mido

  'verspreiden' van 'dierziekten' ik denk dat de hoge heren daar zelf het handigst in zijn,kootwijkerbroek zegt genoeg...Maar dat zal ik wel mis hebben!
  Maar als hij wel mag rondreizen en diezelfde stier zich suf laten springen,en ondertussen langs tig bedrijven oprijden,en puntje 'milieu' een hoop diesel verstoken!
  Maar op diezelfde diesel zit natuurlijk een hoop accijns wat erg leuk is,en als hij een certificaat/licentie/diploma/bewijs haalt en netjes zijn premies betaald dan kan er in dit land ineens veel meer bereikt worden!!
  Raar dat veel andere landen dat niet hebben en daardoor zoveel goedkoper kunnen produceren...raar!!

 • Frans-Jan

  Dat rondreizen zal wel meevallen, als je na elke dekking 3 weken moet wachten tot je met je stier aan touwtje naar volgende koe kan gaan door 21 dagen regeling is het geen vetpot. Maar de man kennende zal hij die regel ook wel aan zijn laars lappen.......

 • koster

  Een ieder die bang is voor dierziekten koopt gewoon geen rietjes van hem, is dat probleem ook weer opgelost.
  Vroeger is mij wijsgemaakt dat we in een vrij land leven. Ik begin er steeds meer achter te komen dat dat een grote leugen is

 • Marco22

  Welke straf heeft Bayer en cs gekregen voor het verspreiden van dierziekten. In navolging van het verplichte IBR enting?

  Sommige KI organisaties denken het alleenrecht te hebben en halen alles uit de kast om een ander de pap zoer te maken.

 • .....

  Jan van Drie en Henny Swinkels ook maar vast zetten dan, die halen toch de hele wereld aan dierziekttes naar Nederland.

 • boer pieter

  laat die man toch, ik heb een paar nakomelingen van superman en die zijn super

 • wmeulemanjr1

  Wonderlijke man met hele wonderlijke koeien.

 • ACB

  Ook maar alle vogels, insecten, ratten, vliegen ook maar in het gevang doen, want ja die kunnen ook dierziekten overbrengen. Dit is boertje pesten en hun gram halen , macht misbruik. In plaats van helder verstand. Ze zijn echt van padje in dit land.

 • peter 103

  De grote coöperatie doet echt alles om de kleintjes dwars te zitten en de nek om te draaien, daarom ben ik er ook al jaren bij weg.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.