Rundveehouderij

Nieuws 4333 x bekeken 13 reacties

Niet registreren schapen: €1.500 boete

Arnhem - De politierechter heeft een 65-jarige hobbyboer uit Driel afgelopen week een boete opgelegd van €1.500, waarvan €750 voorwaardelijk. De man stond terecht omdat hij 16 schapen niet had geregistreerd.

Het verweer van de Drielenaar was dat hij niet met computers kan omgaan. "Op papier heb ik de administratie prima op orde, maar ik ben digibeet en kan niet met computers overweg", zei hij.
De officier van justitie vond dat geen reden. De man had hulp kunnen zoeken en/of had een bedrijf kunnen inhuren. Daarbij benadrukte de officier het belang van registratie vanwege de uitbraak van dierziektes. "Daarom moeten we van ieder dier weten waar het is en waar het vandaan komt."
De schapenhouder moest voor de rechter verschijnen omdat hij de eerder opgelegde boete van €1.500 niet had betaald. Daarom eiste de officier nu €3.200. De rechter oordeelde dat een boete van €1.500 voor de man, die alleen AOW heeft, gerechtvaardigd was.

Laatste reacties

 • rodebaron

  Hoe zit het met de registratie van vogels die ook voor ziekte uitbraken kunnen zorgen.Zijn die ook registratie plichtig en wat te denken van wild!
  Gelijke monikken gelijke kappen denk ik.

 • ed12345

  Dit is een typisch geval van de wet is de wet en daar houdt de rechter zich aan logisch of niet. Gelukkig werd het bedrag niet vermeerderd tot 3200 voor een AOW trekker is 1500 vaak al erg veel.Met al dat online gedoe wordt het voor de ouderen niet gemakkelijker

 • Elevage

  65 jaar, 16 schapen en hobbyboer......
  en dan op die manier die man aanpakken. Helden!! Dapper hoor!

 • jan doedel

  laat ze al die rommel in de oostvaarders plassen ook maar even blikken en registreren.

 • m.en.mh.miedema

  Eerlijke burgers/boeren aanpakken en bestraffen als criminelen, echte criminelen negeer je of geef je hooguit een taakstrafje. Zie hier Nederland 'rechtstaat'. Inderdaad een stelletje helden!

 • m.en.mh.miedema

  Die rechter,officier v justitie en de evt. nvwa er hadden beter even kunnen helpen om die schapen te registreren ipv een hoop belasting geld te verkloten door met dit soort onzin bezig te zijn.

 • pepper1

  Geef een cursus hoe het wel moet dat is goedkoper en heel wat humaner

 • pinkeltje

  Tja, moderne tijden. We maken ons steeds meer afhankelijk van de computer. Dat je die niet hebt of er niet mee om kunt gaan is inderdaad inmiddels geen argument meer. Maar af en toe wel flink lullig. Maar ook wie er wel mee om kan gaat zit wel eens met een druppel aan de neus. Wat dat betreft geldt gewoon de wet van behoud van ellende.

 • LUCTOR

  Is het i&r systeem voor schapen niet met de telefoon te bedienen?
  En inderdaad het had minder belasting geld gekost als de nvwa er deze man even had geholpen met de registratie van de 16 dieren deze man heeft nog een geluk hij heeft nog AOW moet de nvwa er nog af wachten of er voor hem straks nog iets is.

 • wienbemelmans

  de hobby mannen aanpakken, de grote jongens laten lopen,want daar hebben ze geen grip op stelletje helden

 • trijnie

  t' Is triest dat deze man voor zo'n paar schapen zo'n ellende wordt aangedaan. Op deze manier moeten ouderen al snel achter de geraniums.
  En dat terwijl er in het groot zoveel dingen gebeuren die echt niet door de beugel kunnen.

 • drikhend

  De I en R regeling kan niet vrijblijvend zijn maar moet goed uitgevoerd worden . Deze meneer verklaarde dat hij het op papier allemaal bijgehouden heeft . Dus als dit klopt zijn de dieren traceerbaar en is er niets aan de hand . Het zou de overheid sieren om mensen die hun zaken op orde hebben maar niet met moderne middelen als computer overweg kunnen . De gelegenheid geven om een of enkele keren per jaar ergens de mogelijkheid de bieden om deze zaken administratief te verwerken . Ik denk daarbij aan stagelopers of mensen met afstand op arbeidsmarkt maar die wel computer vaardig zijn . Die dan deze gegevens voor deze mensen in systeem inbrengen . Het kan niet zo zijn dat de boer alles op orde heeft maar kennis mist om zaken te verzenden via computer . Er in mengvoeder land bedrijven met certificering bij voer schandalen zaken niet kunnen en willen openbaar maken zodat tracering mogelijk is . En dit zijn wel mensen die over computervaardigheden beschikken en bij verkoop zelf de mond vol hebben dat ze hun zaken voor elkaar hebben .Dit boertje speelt niet met volksgezondheid en zijn dieren zijn traceerbaar . De voerfabrikanten spelen wel met de volksgezondheid en kosten daarbij de boeren bergen geld aan inkomsten derving bij voerschandaal . Ergens is er iets goed mis in dit land . Men wil niet mega maar draait alle kleine bedrijven de nek om . Dit is dan maar een hobbyboer maar hij heeft ook een functie in de omgeving .

 • trijnie

  Helemaal gelijk Drikhend, het is goed knudde.
  De kleinen worden aangepakt, dat is gemakkelijk zat, de groten met hun advocaten laten ze lopen.
  En wat het vervuilde voer betrefd zijn er toch maar heel wat gezinnen, bedrijven de klos.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.