Rundveehouderij

Nieuws 1991 x bekeken 6 reacties

Minder sporen van paarden-DNA in rundvlees

Brussel – In zestien van in totaal 2.622 gecontroleerde partijen rundvlees is DNA van paarden aangetroffen.

Het gaat om 0,61 procent van de gevallen. Dat meldt de Europese Commissie. Dit is een flinke verbetering ten opzichte van een jaar eerder. Toen werd nog in 4,6 procent van de geteste partijen paarden-DNA gevonden.

In de zestien gevallen, waarbij dit jaar rundvlees met paardenvlees is vermengd, wordt door de autoriteiten van de betreffende landen actie ondernomen.

De testen werden afgelopen april en juli uitgevoerd in de 28 EU-landen, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. In Nederland werd geen paarden-DNA aangetroffen in de 97 onderzochte partijen. Zowel in Bulgarije als in Hongarije werden in vier partijen rundvlees met paarden-DNA aangetroffen. Ook in Portugal bleken drie partijen niet uit puur rundvlees te bestaan. Letland telde twee gevallen en in Duitsland, Spanje en in Slovenië werd één keer een vermengde partij rundvlees aangetroffen.

Afgelopen jaar deed de vondst van paardenvlees in rundvlees veel stof op waaien. Het begon allemaal met een rapport van de Ierse voedselveligheidsautoriteit FSAI waarin werd gemeld dat in een aantal rundvlees-hamburgers sporen van paardenvlees waren aangetroffen. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) besloot later dat jaar bij slachter Willy Selten in Oss 50.000 ton vlees terug te halen vanwege de mogelijke aanwezigheid van paarden-DNA. Dit jaar verordonneerde de NVWA een grote recall bij slachterij Van Hattem in Dodewaard vanwege een onduidelijke administratie.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Burgers willen geen paardenvlees in hun rundvlees maar consumenten willen wel paardenvlees in hun rundvleeskroket. Enig verschil: Op de verpakking bij het rundvlees zit een etiket maar bij de friettent niet. Mensen willen niet geconfronteerd worden met het eten van paarden.

 • koster

  zeer waarschijnlijk niets mis met dat paardenvlees. In mijn ogen moet dat ook niet de discussie zijn.
  Een etiket moet je kunnen vertrouwen!
  Dus die lui moeten zorgen dat de etiketten worden aangepast en tot zolang nagelen die lui! 0,61% vind ik ook te hoog

 • Mozes

  @koster #2, dat paardenvlees wordt bijgemengd gebeurt omdat de consument steeds minder wil betalen. Met paardenvlees kunnen ze immers goedkoper produceren.

 • LUCTOR

  Vraag een gemiddelde consument eens wat hij of zij eet de naam van het product zullen ze hoogst waarschijnlijk nog weten maar waar het van gemaakt is en wat er in zit. Een etiket wordt vaak pas gelezen als een product een bepaalde aandacht krijgt meestal van uit de media.

 • alco1

  Ik denk Luctor dat je daar dichtbij de waarheid zit.
  @Mozes. Ik denk niet dat het bijmengen gebeurd omdat de consument steeds minder wil betalen, maar omdat de handelaar concurrerend wil zijn. @Koster. Als er bijgemengd wordt en het is vermeld, dan is er niets aan de hand. Maar het is zoals je zegt, dat het product moet bevatten wat er op het etiket vermeldt wordt.

 • joannes

  @alco1, dat bijmengen kan met de huidige tests gewoon slordig werken zijn! Bij het omschakelen van Paard naar Rund en je materiaal niet of slecht reinigen is genoeg voor het vinden van voor het etiket vreemd DNA.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.