RundveeNieuws

Minder sporen van paarden-DNA in rundvlees

Brussel – In zestien van in totaal 2.622 gecontroleerde partijen rundvlees is DNA van paarden aangetroffen.

Het gaat om 0,61 procent van de gevallen. Dat meldt de Europese Commissie. Dit is een flinke verbetering ten opzichte van een jaar eerder. Toen werd nog in 4,6 procent van de geteste partijen paarden-DNA gevonden.

In de zestien gevallen, waarbij dit jaar rundvlees met paardenvlees is vermengd, wordt door de autoriteiten van de betreffende landen actie ondernomen.

De testen werden afgelopen april en juli uitgevoerd in de 28 EU-landen, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. In Nederland werd geen paarden-DNA aangetroffen in de 97 onderzochte partijen. Zowel in Bulgarije als in Hongarije werden in vier partijen rundvlees met paarden-DNA aangetroffen. Ook in Portugal bleken drie partijen niet uit puur rundvlees te bestaan. Letland telde twee gevallen en in Duitsland, Spanje en in Slovenië werd één keer een vermengde partij rundvlees aangetroffen.

Afgelopen jaar deed de vondst van paardenvlees in rundvlees veel stof op waaien. Het begon allemaal met een rapport van de Ierse voedselveligheidsautoriteit FSAI waarin werd gemeld dat in een aantal rundvlees-hamburgers sporen van paardenvlees waren aangetroffen. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) besloot later dat jaar bij slachter Willy Selten in Oss 50.000 ton vlees terug te halen vanwege de mogelijke aanwezigheid van paarden-DNA. Dit jaar verordonneerde de NVWA een grote recall bij slachterij Van Hattem in Dodewaard vanwege een onduidelijke administratie.

Beheer
WP Admin