Rundveehouderij

Nieuws 1045 x bekeken 5 reacties

Milieudefensie tegen melkveewet

Amsterdam - Milieudefensie is teleurgesteld over het voorstel voor een 'verantwoorde groei van de melkveehouderij' dat staatssecretaris Sharon Dijksma naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

"Ze zet hiermee de deur voor groei in de melkveehouderij wagenwijd open", zegt Jacomijn Pluimers, campagneleider Duurzaam Voedsel van de milieuorganisatie. "Nog meer vee gaat ten koste van boeren én burgers, daar is niets verantwoords aan."

Pluimers: "Door groei toe te staan, laat Dijksma de melkveehouderij dezelfde kant opgaan als de megastallen voor varkens en kippen. Deze sectoren veroorzaken veel overlast voor omwonenden en het milieu. Daardoor is het draagvlak van het merendeel van de bevolking weg. Bovendien worden de marges op de producten steeds kleiner. Ook dat zien we al bij de varkens en kippen. Boeren kunnen daardoor steeds moeilijker rondkomen."

Milieudefensie wil dat Dijksma kiest voor behoud van de grondgebonden melkveehouderij. Per hectare grasland kunnen er twee koeien gehouden worden, vindt de organisatie.

Laatste reacties

 • koeboertje

  En als je die 2 koeien dan maximaal melk laat produceren , is het millieu hier alleen maar slechter mee af!
  Niet slim van Jacomijn Pluimers.

 • Marco22

  Wat stelt de MDF dan voor? Niks.... Laat dan de melkprijs jaarlijks met de inflatie oplopen. Zelfs dat niet. Groei moet omdat 1. de melkprijs nagenoeg altijd gelijk blijft en 2. en de kosten elk jaar hoger worden. Dus wil je overleven als bedrijf zul je altijd moeten groeien.
  conseclusie is dan, milieu defensie wil geen veehouderij. Net als stichting Natuur en Milieu in een ander artikel.
  De zomer komt er weer aan dat betekend minder nieuws en dus uitgerekende kans voor milieu en dieren cluppies om de trom te roeren.

 • Fermer

  @Marco, je moet groeien stel je, OK, maar je moet ook kijken in hoeverre dat nog rendabel is of zal zijn. Hypotheken tot ver boven de miljoen euro, heel veel voer tekort, onbekende mestafzetkosten, toeslagen die onder vuur liggen, enz. Gematigde groei is goed, is ook van alle tijden, maar waar we nu mee bezig zijn? Milieudefensie heeft in zoverre gelijk dat ze zegt dat de melkveehouderij de andere hoogproductieve sectoren achterna gaat. De problemen die zich daar voordoen hoef ik je niet te vertellen. Om MDF. niet z'n zin te geven, lijkt me die 2 koeien per ha., en niet max. produceren, maar optimaal, een optie waar je ze nog lang mee in de weg zal kunnen zitten

 • Marco22

  ` De problemen die zich daar voordoen hoef ik je niet te vertellen`
  vertel.
  Dat zijn emotie problemen en gaat over aantallen. Als men dat niet wil moet men de prijzen verhogen. En zoals nu niet alleen het ene doen. nl beperkende maatregelen treffen en niet het andere; de prijzen jaarlijks verhogen.
  Dit werkt schaalvergroting in de hand.
  Misschien doet de overheid dit wel bewust om de maatschappelijke acceptatie dan vanzelf acheruit holt en hun doel daarmee bereikt.
  En dat is ,veel minder veehouderij in Nederland.

 • Fermer

  @Marco, de problemen die ik bedoel zijn niet de vaak ongefundeerde bezwaren door de burger, maar de ratrace waarin deze sectoren zich bevinden. De boer die zich in een schijnbaar nooit eindigende race naar schaalvergroting bevindt, een op het randje van de mogelijkheden tot resultaatverbetering, en economisch slechts de jojo van de omringende industrie is en blijft. Ga er fysiek en psychisch maar aan staan!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.