Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

Melk geweigerd wegens furazolidon

Doetinchem- FrieslandCampina weigert al sinds eind juni de melk van één melkveehouder. Na de blokkade van 97 bedrijven door de NVWA afgelopen vrijdag, zijn daar geen bedrijven bijgekomen.

De zuivelaar is hiertoe overgegaan nadat de NVWA het bedrijf blokkeerde. Het bedrijf had met furazolidon verontreinigd veevoer gebruikt.

FrieslandCampina is in overleg met de veehouder, maar zal niet eerder melk afnemen dan dat de NVWA de blokkade opheft. "Daarin zijn we geen partij", aldus een persvoorlichter van de zuivelaar.

Furazolidon, een antibioticum tegen darminfecties is een verboden, kankerverwekkende stof. Gebruik van melk, vlees of eieren van dieren die ermee in contact zijn geweest, is door de EU verboden.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Dus als ik het goed begrijp; furazolidon is een medicijn tegen darminfecties waar je kanker van kunt krijgen en die opgegeten wordt door mensen. Dieren die deze stof gegeten hebben moeten afgemaakt worden.

 • groot boerdam

  Ja stook het vuurtje nog maar meer op farmerbn!!

 • Martin Oldenhof

  Jammer voor de veehouder. Deze moet toch kunnen vertrouwen dat het veevoer wat hij krijgt van goede kwaliteit is. Jammer dat een primair bedrijf de dupe word. Hopelijk vergoed de veevoer leverancier de gederfde inkomsten.

 • Mozes

  Zojuist vernam ik uit een andere bron dat furazolidon een antibacterieel middel is dat in het verleden gebruikt werd tegen streptokokken en E-coli. Het middel is zelf niet kankerverwekkend maar na toediening worden door stofwisselingsprocessen in het lichaam vanuit furazolidon stoffen gevormd die wel kankerverwekkend zijn.

  Het middel mag al sinds begin jaren negentig in Europa niet meer gebruikt worden en farmaceutische bedrijven mogen het zelfs niet eens produceren. Omdat het al twintig jaar niet meer in Europa geproduceerd wordt is het een raadsel waar dit vandaan komt.

  De vervuiling bleek te zitten in een partij soja. Een gedeelte van de partij die bij een voerproducent is terecht gekomen ZONDER eerst op het terrein van Van Kats food en feed te zijn geweest bleek vrij te zijn. Het gedeelte van DEZELFDE partij die eerst op het terrein van Van Kats food en feed is geweest bleek vervuilt. De instanties kunnen niet achterhalen hoe het er in kon komen. Van Kats weet dit natuurlijk wel maar die houdt zijn kaken blijkbaar stijf op elkaar.

 • dayo

  van kats zegt dat het door de duiven er in is gekomen <>

 • Matthijs Verhagen

  Gaat het hier niet om het melkveebedrijf van Kats zelf?

 • dayo

  @matthijs verhagen, kats feed, zit op zelfde locatie als zijn melkveebedrijf

 • Elevage

  zijn het dan zoveel duiven, of is die duivenschijt zo geconcentreerd dat het in hoeveelheden in het voer gevonden wordt. Trouwens ook lekker fris dat het voer van je dieren vol zit met duivenkak.

  Als deze stof verboden is, dan is het zeer vervelend voor de melkveehouder, maar dan lijkt het me logisch dat het uit voedsel gehouden wordt. En dan lijkt het me ook logisch dat er door de veevoederleverancier iets gecompenseerd wordt naar de veehouder toe.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.