Rundveehouderij

Nieuws

Leerdammer houdt voorschotprijs gelijk

Schoonrewoerd - Kaasproducent Bel Leerdammer houdt de voorschotprijs voor boerderijmelk voor de maand juni gelijk. Bij een jaarleverantie van 700.000 kilo bedraagt het voorschot €36,30 per 100 kilo.

Dit is de prijs exclusief btw en na aftrek van 5 cent per 100 kilo heffing voor ZuivelNL. Bij een leverantie van 1,1 miljoen kilo bedraagt het voorschot €36,56 per 100 kilo. Met dit voorschot blijft Bel Leerdammer ook in juni aan de onderkant van de markt betalen. De hoogste voorschotprijs over juni is tot nog toe die van DeltaMilk, met €42,02 per 100 kilo.

Gemiddeld tot en met juni bedraagt het voorschot bij Bel Leerdammer €40,03 (bij 7 ton melk). Dat is net 11 cent meer dan DOC gemiddeld over het eerste halfjaar betaalt - €39,92 per 100 kilo.

De gemiddeld beste betaler tot en met juni is DeltaMilk. Dat betaalt over de eerste zes maanden exact hetzelfde als de voorschotprijs over juni: €42,02 per 100 kilo. De particuliere verwerkers Nemelco en DeltaMilk moeten hun melkprijzen over juni echter nog bekend maken. Die zullen over de eerste helft van dit jaar gemiddeld hoger uitkomen. Zij betalen echter ook geen nabetaling.

De kans is groot dat ook het Belgische Milcobel over de eerste helft van dit jaar gemiddeld ruim boven de €40 per 100 kilo uitkomt.

Hoe de melkprijzen zich verder zullen ontwikkelen, moet volgende week helderder worden. Maandag publiceert FrieslandCampina een nieuwe garantieprijs, dan zonder de correctie die het beeld vorige maand vertekende.

Uit de tot nu toe gepubliceerde voorschotprijzen wordt duidelijk dat de kaasfabrikanten het tot nu toe moeilijker hebben dan de poeder- en condensfabrikanten. De eersten werden stevig getroffen door een prijsval.

Of registreer je om te kunnen reageren.