Rundveehouderij

Nieuws 4009 x bekeken 26 reactieslaatste update:30 jul 2014

Kalveren vernietigd vanwege furazolidon

Barneveld - Op een bedrijf in Barneveld zijn dinsdagmorgen kalveren geruimd.

Later deze week volgen de kalveren van drie andere kalverbedrijven. Het gaat in totaal om 567 dieren die vernietigd worden, omdat in de beesten en in het veevoer sporen van het verboden antibioticum furazolidon zijn aangetroffen. De dieren zijn levend afgevoerd en in een slachthuis gedood, waarna ze vernietigd worden. De bedrijven mogen na reiniging van de stallen herbevolkt worden, hierbij gelden verder geen restricties, omdat het niet om een dierziekte gaat.

De betroffen kalverbedrijven zitten sinds eind juni op slot nadat sporen van furazolidon in de urine van de kalveren was aangetroffen. De veehouder heeft via twee rechtszaken geprobeerd de ruimingen te voorkomen, maar de rechter wees de verzoeken bij het College voor Beroep van het Bedrijfsleven af.

Het verboden middel heeft waarschijnlijk in veevoer van een bedrijf in Lopik gezeten. De eigenaar van dit bedrijf ontkent het gebruik van antibiotica in het voer.

Volgens advocaat Leonard Heukels, die voor vier getroffen bedrijven optreedt, is de ruiming "een ramp voor de kalverboeren''. "Ze zijn niet alleen hun hele veestapel kwijt, maar ze krijgen waarschijnlijk ook geen schadevergoeding. Het verdachte bedrijf in Lopik ontkent. En als dat bedrijf toch wordt veroordeeld, is het nog maar de vraag of daar geld zit om een vergoeding te betalen'', zei hij op Omroep Gelderland. De advocaat voegt er aan toe dat de veehouders het moeilijk hebben met de ruimingen. Volgens Heukels gaat het om gezonde kalveren waarbij inderdaad resten van furazolidon zijn gevonden, maar in zeer beperkte mate. Bovendien is het antibioticum volgens hem inmiddels volledig afgebroken, waardoor er met de kalveren nu niets meer aan de hand is.

Naast de kalverbedrijven zijn ook 97 varkensbedrijven geblokkeerd omdat de dieren mogelijk voer hebben gehad waarin de verboden stof zat. Onderzoek bij de bedrijven loopt.

Laatste reacties

 • lepercheron 46

  hier rust geen zegen op.

 • somporn

  In Duitsland worden de bedrijven gewoon weer vrij gegeven.
  Binnen de EU regels wordt met 2 maten gemeten en de NL veehouder is altijd en eeuwig de klos. NVWA als je dan zo graag je macht wil vertonen wees dan ook zo groot en zorg dat de veehouders schadeloos worden gesteld en dat je de voerleveranciers tot op het bot uitkleed zowel zakelijk als prive.

 • producent

  Wat stelt het hele controle systeem nu voor, als uiteindelijk de producent voor de kosten op moet draaien terwijl hij voer van een gmp waardig bedrijf betrekt.

 • wvb

  Dit is waanzin hier moeten we met zijn allen op reageren want dit is geen recht meer .

 • mbm

  De veehouder valt niets maar dan ook niets te verwijten: hij neemt voer af van een gecertificeerd bedrijf. Schandalig dat de rekening direct bij de veehouder wordt gelegd; maar dat is het hele systeem in Nederland en ook van de VWA: pakken wie je pakken kan en zoek het verder zelf maar uit. Eens zien wat er nog te halen valt bij de voer- en/of grondstofleverancier. Als dat al zo is zal de BV wel snel failliet gaan waardoor er geen cent meer te halen valt. Zijn we als veehouder allemaal bezig met Russische roulette???

 • jan van den broek

  Nederland is compleet , gek op dit gebied, gezonde dieren afmaken,
  P.v.d D hoor je nu niet.
  Dijksma zit vast in haar stoel echter ook on hoorbaar,dit is echt te gek voor woorden, Nederlandse ambtelijke regels.
  Hoe moeten die kalver -en varkens boeren nu verder,dit is niet correct.

 • fred10marg

  hier wordt geruimd omdat voor furazolidon een nul tolerantie geld
  nu lees ik vandaag in pig bussenis dat 2 voerbedrijven gewoon voer mogen leveren met furazolidon omdat de concentratie laag is
  wie is hier nu gek

 • polsbroek

  roomser als de Paus

 • kschouten

  Als een dier met antibiotica is behandeld mag dat dier na de wachttijd gewoon naar de slacht het is immers weer afgebroken. Dit had in dit geval ook zo moeten zijn.Dat de nvwa daarna op zoek gaat naar de schuldige zoekt lijkt mij een betere werkwijze.

 • ploumen1

  Als ij het goed heb gevolgd is de furazolidon via cake meel in het diervoer terecht gekomen.
  het cakemeel was behandeld met furazolidon was het meel naar menselijke konsumptie gegaan dan hadden de konsumenten het gegeten. Hoeveel van de4ze stof eet de mens nu wel? Kontroleer het cake=meel bij de broodfabriek.
  mensen Krijgen het gewoon te eten via cake.
  Dieren worden afgemaakt als ze dit eten. hoe zit het met de mens wordt deze dan ook afgemaakt?

 • jordi 1455

  Volgens de NVWA is er geen gevaar voor de volksgezondheid en toch gaan ze ruimen. Ik dacht dat dijksma voedselverspilling tegen wou gaan maar nu geeft ze opdracht om gezonde dieren te ruimen, dat is toch voedselverspilling als ik het niet mis heb.

 • @meelmuisje

  Steeds vaker denk ik dat er opzet in het spel is......

 • groot boerdam

  En zo wordt hier in dit land alles naar de kloten geholpen!
  En we stonden erbij en keken erna!

 • Wim Toornstra

  We zijn gewoon gek aan het worden hier.

 • Ferm

  Of er opzet in het spel is @meelmuisje, weet ik niet. Dat het een rare gang van zaken is wel. In Duitsland is de boel alweer vrijgegeven terwijl hier de boel nog op slot zit. Normaal verdwijnt antibiotica na een wachtijd uit het vlees en hier moeten de kalveren afgemaakt worden. In een eerder bericht op deze site las ik dat er een nul-tolerantie is en op een ander bericht, ook op deze site dat er een paar varkensbedrijven belokkerd zaten, maar dat de waardes daar zo laag waren dat dit geen risico opleverde voor de volksgezondheid. Nul is toch nul?
  Het zal je bedrijf maar wezen. Je hebt niets fout gedaan en toch betalen deze boeren de rekening, wat stelt een certificering dan voor? Alleen extra betalen en alles voor de buhne? Hoe je het ook went of keert, de boer is altijd de sluitpost! Sterkte voor de betreffende.

 • klaas8

  Is inderdaad een rare gang van zaken. Meten met 2 maten heet dat. Als de varkens niet geruimd worden, waarom de kalveren dan wel? Nvwa, neem een voorbeeld aan Duitsland

 • Ishtar

  Het trieste is dat boeren nog geen enkele actie ondernomen hebben op de schuldige in de keten aansprakelijk te stellen.
  Zelfs niet toen het in het verleden ook mis ging.
  Wat er wel kwam, zijn convenanten en een papieren werkelijkheid, maar niets te maken had met een professionele houding of sector.
  Maw, als boeren hun eigen werk, bedrijf en sector niet eens serieus nemen, waarom moet een burger of consument jullie wel serieus nemen?

 • adriemulders

  ook een 'leeg'bv-tje oprichten,en laten klappen,is de eenigste oplossing voor de boer. sterkte die het nu treft!

 • frans1

  Als deze dieren op dit moment in Nederland volgens de Nvwa wetten niet voor menselijke consumptie geschikt zijn , en over een paar weken of maanden mogelijk wel waarom dan nu vernietigen .
  Of als deze dieren op dit moment in Nederland niet in de consumptie keten terecht mogen komen ,waarom dan niet exporteren naar een andere lidstaat waar het volgens en binnen hun normen wel zou kunnen, in plaats van bij ons nul tolerantie .
  Ik vind dat de Nvwa voor deze kosten moet opdraaien ,als er volgens hun geen andere mogelijkheid is als vernietigen ,is het wie bepaald die betaald ,zeker als de veehouders geen andere mogelijkheid geboden is .

 • schoenmakers1

  ze willen alleen maar laten zien wie de baas is, in nederland hoef je geen verstand van zaken te hebben om je zin door te kunnen drijven. En het is al helemaal erg dat degene die dit beslissen nooit aansprakelijk gesteld kunnen worden, hoeveel fouten ze ook maken

 • joannes

  Willekeur om de handel te beschermen! Dat is het! Nederland wil absoluut niet in opspraak komen met kalfsvlees wat inmiddels over de gehele wereld geëxporteerd wordt als een luxe exclusief produkt! Stel je eens voor dat de Amerikanen, Chinezen of dichter bij huis de Saoediërs hier lucht van krijgen en de grens dicht gooien omdat er iets gevonden is! De willekeur van overige naties provoceert de willekeur van Nederland om de rest van haar overproductie te beschermen voor exclusie door tot op heden importerende naties. Nood gedwongen het braafste jongentje van de klas!

 • Tiens

  joannes, daar zit wat in. Maar als het de export moet dienen, dan dient de export de getroffen veehouders te dienen.

 • koeboertje

  Allemaal kritiek op de organisaties ,de veroorzaker nota bene ook melkveehouder had beter moeten weten die is de schuldige ,onbegrijpelijk !
  Daar moet je je kritiek op richten en ook naar andere bedrijven die nu nog dubieus handelen zeg daar eens wat van , of durven we dat niet tegen collegas in de sector

  Dat nvwa nu snel schoon schip wil maken is het beste om de vervolgschade te beperken , zoals joannes al aangeeft .

 • Elevage

  Zo zegt dijksma, en zonk tevreden in haar stoel, alweer een stelletje boeren afgeserveerd..........................

 • peterarts

  De veevoerindustrie weet nooit ergens van af, zo was dat ook in 1999 met de dioxine in het voer. Zij wassen hun handen in onschuld. Dit kosten ons bedrijf toen ook al 100000 guldens omdat de eieren geen cent opbrachten.
  Maak mij niet wijs dat de desbetreffende varkenshouder of kalverhouder er geen weet van hebben. Ze dachten er een economisch voordeel uit te kunnen halen, maar zie....
  Als dat zo is, de kraan dicht draaien voor al deze bedrijven.
  Ga nu eens kijken wat het de varkensboeren en kalverhouders al kost door de prijsdaling voor hun afgeleverd product, wie gaat dat vergoeden?
  De handel en de slachterijen profiteren, volgens mij, hier ook extra van!!!!!!!

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.