Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

Hoogste rendement detailhandel in melkketen

Brussel - Binnen de melkketen heeft de detailhandel in België tussen 2006 en 2012 het hoogste rendement geboekt. Ook het brutoresultaat van de Belgische melkveehouders was in die jaren positief, maar zodra eigen arbeid in rekening wordt gebracht, komt het nettoresultaat van de gemiddelde melkveehouder elk jaar negatief uit.

Dat blijkt uit meerjarige analyse door het Belgische Prijsobservatorium. De detailhandel realiseerde jaarlijks een gemiddelde nettobedrijfsmarge van 3,8 procent. De rentabiliteit van de sector lag hiermee boven deze van de voedingsindustrie die in dezelfde periode een jaarlijkse gemiddelde nettobedrijfsmarge realiseerde van 3,1 procent.

Wel moet worden aangetekend dat bij de analyse van de detailhandels geen specifieke financiële informatie beschikbaar was met betrekking tot de verkoop van zuivelproducten. Derhalve is uitgegaan van de detailhandel in zijn geheel. De veevoederindustrie was de minst rendabele poot met een jaarlijks gemiddelde netto bedrijfsmarge van 1,4 procent. De rentabiliteit van de zuivelindustrie en de groothandel in zuivelproducten bevindt zich tussen deze van de detailhandel en veevoerindustrie.

Over de beschouwde periode bleef het brutoresultaat van de Belgische melkveehouder positief, met een dieptepunt in 2009. Dit brutoresultaat houdt echter geen rekening met de vergoeding voor eigen arbeid, die een derde van de totale kosten uitmaakt. Op basis van berekeningen door de Vlaamse overheid plaatst het Prijzenobservatorium daarbij wel de kanttekening dat er een grote spreiding zit in het nettobedrijfsresultaat van gespecialiseerde melkveebedrijven.

Laatste reacties

 • Ferm

  Toch gek dat bijna bij elke berekening die gemaakt wordt, de arbeid van de boer niet meegerekend wordt. Alsof die van de wind kunnen leven en het als hobby erbij doen.

 • gvanlaar

  boer zijn word/is een hobby want een hobby kost geld.....
  dit is te gek voor woorden dat een melkveehouder nooit genoeg verdient voor zijn eigen arbeid!!

 • bankivahoen

  Ga gewoon iets anders doen ipv de voedselbank uit te hangen zou ik zeggen ! Niemand is verplicht iets tot dood te moeten volhouden.

 • Ferm

  @bankivahoen, heb je gelijk aan. Als je nog vrij bent kun je daar voor kiezen. Maar het is nogal wat om zo'n stap te zetten. Het is niet dat ons product/grondstof niet nodig is, maar de marge verdeling in de keten klopt niet. Zolang wij boeren onze macht uit handen blijven geven is dit de realiteit.

 • abtje

  Wat is het dan verschrikkelijk jammer dat er in Nederland geen boerenbelangen behartiger is die zulke dingen aanpakt.
  Waar we nu op alle fronten last van hebben zijn eigenbelang dienders die doen alsof.

 • Fermer

  Wat zo vremd is, is dat we als boeren geen producenten organisatie met een grrot aandeel van de desbetreffende productie mogen vormen, want dan hadden we wel macht om meer of minder of een tijdje helemaal niet te leveren. Wel is het echter voor de grote jongens mogelijk om bijv. via de beurs een groot gedeelte van het graan op te kopen en daarmee te speculeren, lees de prijs na de oogst op te jagen voor eigen gewin. De politiek gunt het de ene groep wel, maar de andere groep niet. Zou dit nietaan te vechten zijn vanwege ongelijke behandeling ?

 • joannes

  @emmerei, natuurlijk kunnen boeren zich verenigen in één groot bedrijf! Ze moeten daarvoor zelfstandigheid opgeven wat ze niet willen en doen! Natuurlijk kunnen óók kleinere bedrijven speculeren; ze doen het niet omdat ze daarvoor de expertise missen en het te riscovol is! Kortom het klein bedrijf is uit eigen wil en keuze zelfstandig en betaald daarvoor de prijs niet zover te kunnen specialiseren en daarmee te profiteren als het grootbedrijf. En dat los van de macht waar je aan refereert die natuurlijk met het volume aan economisch belang ook Politiek toeneemt. Het klein bedrijf moet het van de creativiteit en de vakkundigheid hebben, het groot bedrijf te verslaan, in de markt die altijd, en zeker bij het groot bedrijf, inefficiënties creëert.

 • Fermer

  @oannes, kunnen boeren zich verenigen in één groot bedrijf? Toen Friesland en Campina samengingen moest een gedeelte van hun toekomstig bedrijf verplicht afgestoten worden. De zilveruitjes telers hadden niet eens één bedrijf maar slechts overleg zonder marktafscherming, zelfs dat werd al veroordeeld. Je kunt als boeren samen je product verhandelen zonder je zelfstandigheid op te geven, maar de groep mag wettelijk niet 'te groot' worden.
  Speculeren kan natuurlijk iedereen, maar speculeren met een groot aandeel van de markt in je bezit is wat anders, dan kun je de marktwaarde meebepalen en dat is toch even wat gemakkelijker.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.