Rundveehouderij

Nieuws 1243 x bekeken 2 reacties

Groeperen biedt veel winst

Doetinchem - Vleesveehouders die alle kalvingen in maximaal drie maanden groeperen, spenen 10 procent meer kalveren dan collega's die de kalvingen spreiden. Dat blijkt uit Frans onderzoek onder 723 Charolais-fokkers.

Slechts 9 procent van de onderzochte veehouders groepeert. Zij realiseren een tussenkalftijd van 371 dagen. Dat is 24 dagen minder dan collega's die het kalven over meer dan acht maanden spreiden. Daarnaast is de kalversterfte tot negentig dagen bij de groepeerders veel lager: 5 tegen 8 procent. Dat komt doordat alle koeien in een gunstige periode, aan het eind van de zomer, kalven.

Nadeel van groeperen is het hogere aantal tweelinggeboortes van 6,8 procent tegen 4,9 procent bij de niet-groepeerders. Volgens de onderzoekers komt dit doordat de groepeerders systematisch hun dieren flushen en strenger op vruchtbaarheid selecteren.

Er is geen verschil in afvoer van de koeien. Het percentage afgevoerde laagproductieve koeien aan het einde van de reproductieperiode was bij beide groepen ongeveer gelijk.

Volgens de onderzoekers moeten het begin en beoogde eind van een gegroepeerde afkalfperiode van tevoren exact bepaald worden. Geadviseerd wordt  om 5 procent extra vaarzen op te fokken voor meer speelruimte en om zo veel mogelijk gegevens te noteren: datum eerste tochtmomenten, datum inseminaties en details van voorgaande drachten.

Iedere periode is in principe geschikt, zolang deze maar binnen de organisatie op het bedrijf past. Gegroepeerde kalvingen aan het eind van de winter en in het voorjaar zijn goed mogelijk, hoewel terugvallen op inseminatie dan lastiger is.

Marianne Kruining

Laatste reacties

  • farmerbn

    De meest fanatieke veehouders zijn bezig met het groeperen van het afkalven. Ze hebben het beste resultaat dus stelt de schijfster dat groeperen veel winst geeft. Waarschijnlijk hebben die fanatieke boeren ook wel andere gemeenschappelijkheden zodat het maar de vraag is of die extra winst komt door het groeperen van de afkalvingen. Vaak zie dat (grote)akkerbouwers met zoogkoeien de afkalvingen groeperen om arbeidstechnische omstandigheden. Door de akkerbouw hebben ze de zaken goed voor elkaar (stallen ,voeding enz) en realiseren ze daardoor meer winst.

  • MichaelPeeters

    Dit onderzoek zou ik ook wel eens willen lezen... is het ergens publiek beschikbaar? wat is de effectieve meerwaarde van de 24 dagen verkorting in TKTen 3% verschil in kalversterfte t.o.v. de meerkost van de bronstsynchronisatie, de meerkost van 5% meer vaarzen dan strikt noodzakelijk opfokken en de extra uitval door tweelingen? dat is wat interessant is, niet dat die jongens meer kalveren spenen. als die kalveren netto geen meerwaarde creëren hoeven ze er ook niet te zijn, integendeel, dan verzieken ze de markt alleen maar. De meest geschikte periode voor kalvingen is trouwens in elk extensief veehouderijbeeld, het voorjaar (half februari tot half april). dan heeft de koe namelijk zoveel mogelijk voedingsrijk gras tot haar beschikking om melk voor een sterk kalf te produceren, en heeft ze nog energie over om goed te ovuleren. ovulatie in zonnige tijden is algemeen geweten ook nog eens beter dan in de winter. vruchtbaarheid is dan ook stukken beter van mei tot september dan gedurende de donkerdere maanden.
    Komt dan ook als laatste probleem nog bij dat je met je kalveren op hetzelfde ogenblik weg moet, dat wil zeggen, als iedereen kalveren heeft, en dan is de beste prijs er natuurlijk ook niet. vermarkt je vetgemeste dieren, hetzelfde probleem. het is geen exacte wetenschap, maar ik zou de studie toch graag eens lezen. betaald door een producent van bronstsynchronisatoren?

Of registreer je om te kunnen reageren.