Rundveehouderij

Nieuws

Groei Duitse melkproductie op retour

Bonn - De groei van de melkproductie in Duitsland vlakt af en het lijkt erop dat zich een daling zal inzetten. Of dat alleen een gevolg is van de zomerse temperaturen is nog de vraag.

In de eerste week van juli werd nog slechts 0,1 procent meer geleverd dan in de voorafgaande week, zo blijkt uit de statistieken van zuivelmarktbureau ZMB. In dezelfde week van vorig jaar werd 3,8 procent minder geleverd. De voorsprong ten opzichte van vorig jaar is in de periode 1 april-6 juli ofwel de eerste 14 weken van het lopende en laatste quotumjaar 4,2 procent. Dat komt neer op een productie van ruim 8,8 miljard kilo. Het surplus wordt door de zuivelindustrie vooral verwerkt tot boter en mageremelkpoeder. De productie daarvan steeg flink, terwijl de kaasproductie in dit (kalender-)jaar tot dusver pluste met een bescheiden 1 procent naar krap 624.000 ton.

In diverse deelstaten, die al wat verder zijn met de  bijwerking van de statistieken, is inmiddels inderdaad een duidelijke daling te zien. In Noordrijn-Westfalen werd in de tweede week van juli 6,4 procent minder gemolken dan in de voorafgaande week, in Nedersaksen 1,5 procent minder en in Rijnland-Palts 1,6 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.