Rundveehouderij

Nieuws 3490 x bekeken 5 reacties

FrieslandCampina verlaagt garantieprijs

Amersfoort - FrieslandCampina verlaagt de garantieprijs voor de maand juli met €2,50 per 100 kilo. Leden met een jaarleverantie van 700.000 kilo ontvangen €39,40 per 100 kilo, tegen €41,90 een maand geleden.

Dit is de prijs exclusief btw en na aftrek van 5 cent contributie voor ZuivelNL. Door de verlaging zit FrieslandCampina weer op dezelfde, dalende prijslijn als de overige zuivelbedrijven. FrieslandCampina motiveert de verlaging ook met verwijzing naar de verwacht lagere uitbetaalprijzen van referentiebedrijven. Alle Nederlandse zuivelbedrijven hebben hun prijzen in de voorbije maanden flink verlaagd, evenals buitenlandse verwerkers. Grote concurrent Arla verlaagde het voorschot voor juli nog iets verder. Geen van de zuivelbedrijven lijkt zich te willen wagen aan een verwachting voor de melkprijsontwikkeling in de komende maanden.

FrieslandCampina geeft eens te meer aan dat de verrassende verhoging van garantieprijs in juni het gevolg was van een correctie, omdat eerder dit jaar een te laag uitbetaalniveau was aangehouden. Het heeft met name vanaf februari/maart een te lage inschatting gemaakt van de uitbetaalprijzen van referentiebedrijven. Dit komt omdat het de goede verdiensten op eerder afgesloten melkpoedercontracten bij een aantal van deze bedrijven onvoldoende in beeld had, weten kenners van de markt te melden.

Deze vergissing is met de correctie in juni rechtgezet. Daarvoor moest het bedrijf wel zo'n €13 miljoen tot €14 miljoen extra vrijmaken voor de uitbetaling van melkgeld.

Door de opwaartse correctie van de voorschotprijs in juni, lijkt de daling in juli erg fors, maar ten opzichte van de markt als geheel valt dit mee. FrieslandCampina zakt bovendien minder ver dan pure kaasmakers, zoals DOC Kaas, Bel Leerdammer en ook Cono.

Ook de biologische garantieprijs voor juli is verlaagd, maar in dit geval met slechts ongeveer €1,50 per 100 kilo.

Laatste reacties

 • joannes

  En @Mozes, hoe zie jij deze aktie van je coöperatie? FC kan je niet kwalijk nemen dat ze de markt volgen, ze volgen hun eigen rekening courant!

 • Mozes

  Wat is jou kritiek @joannes?

 • joannes

  Mijn kritiek @Mozes is dat ik graag zie dat ze transparant de verkoopmarkt / of potenciëel volgen. Dat geeft me een tijdig signaal of ze van de koers of zijn of niet. De kaas verkoopt slecht zoals in de eenna laatste alinia terecht wordt opgemerkt, de betrokken directie en de boeren weten daar wat ze moeten doen. Bij FC, met een op dit moment betere producten en klantenportefeuille wordt je afgeschermd voor de werkelijke verliezen maar ook winsten, zoals nu blijkt uit dat rekening courant sturen! De betrokken directie verschaft zich een buffertje om bij te sturen, voor de buitenwacht, voor de boeren maar, o zo lekker voor een directie, de stormzeilen tijdig te heffen: Dus zelfbescherming!

 • koestal

  mooi duurt nooit erg lang

 • Mozes

  @Joannes, de garantieprijs heeft niets met de rekening-courant van FC te maken. Het is het gewogen gemiddelde van 47 miljard liter melk in Noord-West Europa. In een ander artikel van Klaas van der Horst wordt opgemerkt dat het vaststellen van de garantieprijs verloopt volgens 'in beton gegoten procedures'.

  De garantieprijs voor de lopende maand is een voorspelling. Achteraf wordt gecontroleerd in hoeverre de voorspelling uitkwam. Mocht de werkelijke melkprijs van de referentiebedrijven afwijken dan wordt dat gecorrigeerd. Absolute zekerheid over de melkprijs van de referentiebedrijven heeft men pas nadat deze de jaarrekening hebben gepubliceerd. Zo kan het gebeuren dat in de eindafrekening voor de prestatietoeslag ook nog een (kleine) correctie voor de garantieprijs wordt toegepast.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.