Rundveehouderij

Nieuws 2855 x bekeken 4 reacties

Extra opbrengst mais voor het grijpen

Hummelo – Veehouders zijn nog niet gewend aan het nemen van preventieve maatregelen om hun maisgewas te beschermen tegen schimmelaantasting. Door een schimmelaantasting verslechteren opbrengst en kwaliteit en daardoor wordt de potentie van de teelt en het maisras niet ten volle benut.

BASF heeft tijdens de Nationale Rundvee Manifestatie (NRM) een groot aantal veehouders gevraagd naar hun ervaringen met de aanwezigheid van schimmelziekten in de mais. De meest voorkomende reacties zijn dat veehouders met regelmaat te maken hebben met verschijnselen van bladvlekkenziekte in de snijmais. Ook zijn ze zich bewust van het feit dat ze opbrengst laten liggen, maar hebben tegelijkertijd eigenlijk geen idee hoe groot die opbrengstderving is. Dat komt omdat de oogst niet gewogen wordt, maar gelijk in de kuil gaat.

Toch ligt extra opbrengst voor het grijpen, zo stelt BASF, producent van Retengo Plus. Dat blijkt uit cijfers van onderzoek van vorig jaar. Toen was er een vrij lage infectiedruk met Helminthosporium. Desondanks had een bespuiting met het schimmelwerende middel dat vorig jaar werd toegelaten toch effect. Uit proeven in 2013 blijkt behandelde snijmais 8,4 procent meer verse opbrengst en 6,6 procent meer droge stof opbrengst te geven. Het zetmeelgehalte van behandelde mais is hoger (+6,1 procent) en ook de kVEM-productie is 5,7 procent hoger ten opzichte van onbehandelde mais.

Schothorst Feed Research in Lelystad becijfert dat behandelde mais op basis van 850 kilo meer droge stof per hectare, in combinatie met verhoging van 25 gram zetmeel per kilo droge stof en 25 VEM per kilo droge stof, een voervoordeel oplevert van €250 per hectare.

Laatste reacties

 • agratax2

  Wat zijn de gevolgen van een eventueel residue van het bestrijdingsmiddel op het voer voor de koeien op termijn voor mens en dier? Laten we niet vergeten dat de koe niet alleen het zaad vreet maar de hele plant met alles wat er op en in zit.

 • abtje

  Agratax, schimmel en schimmeltoxines zijn ook niet gezond. Wat is dan erger?

 • j.verstraten1

  Eigenlijk is het een kromme vergelijking, BASF roemt de opbrengststijging (= commercieel) maar feitelijk is het optreden van bladvlekkenziekte een opbrengstderving. Dat heeft naar mijn mening alles te maken met een combinatie van factoren waarbij de lage mestnormen een belangrijke factor is spelen.

 • ed12345

  Het spuiten van die middelen vraagt om een special hooggebouwde zelfrijdende spuit zijn die veel beschikbaar en op korte percelen is de schade door wat er platgereden wordt niet te verwaarlozen

Of registreer je om te kunnen reageren.