Rundveehouderij

Nieuws 1469 x bekeken 7 reacties

Expansie in China in ruil voor kennis

Amersfoort - FrieslandCampina is druk bezig de betrekkingen met China te verstevigen. De Nederlandse zuivelonderneming wil de komende twee jaar €1 miljard omzet in de Volksrepubliek realiseren. Dat meldt het Financieele Dagblad.

FrieslandCampina voert gesprekken met het Chinese zuivelconcern Huishan over een joint venture voor kindervoeding. In ruil voor de vaste voet aan de grond verwacht China dat de Nederlandse zuivelaar kennis en technologie deelt. Het Aziatische land heeft die hulp hard nodig om de in diskrediet geraakte eigen zuivelindustrie een impuls te geven. Afgelopen november begon FrieslandCampina met Wageningen Universiteit en een Chinese landbouwuniversiteit een kennis- en onderzoekscentrum in China om de logistieke zuivelketen te verbeteren.

Laatste reacties

 • joannes

  Nu dat is een duidelijk signaal naar de export bedrijven in Nederland. Exportruimte is vooral voor een tijdelijke onbalans in productie en consumptie, is het signaal. Tijdelijk kan een aantal jaren zijn, maar met hun bevolking en middelen zullen ze er alles aan doen om het leeuwendeel vooral zelf te produceren. En zo hoort het ook; dat gesleep van producten en die grote onbalans in productiemiddelen kan nooit blijvend zijn. Wij hier een mest probleem en zij een melktekort is niet houdbaar!

 • somporn

  Joannes,zet alles eens in huis op een rijtje wat gemaakt is in china.
  Moet je eens zien wat allemaal van daar naar hier wordt gesleept.
  Expansie in China in ruil voor kennis is mooi zolang ze je nodig zijn.
  Kennen ze de kneepjes van het vak gaan de grenzen dicht door zogenaamde
  strengere normen.

 • Fermer

  Export zal er altijd blijven zolang er verschillen in welvaart zijn. Het is de manier om gelijkheid in de wereld te bevorderen. Export van rijkere landen naar armere zal geen lang leven beschoren zijn, veelal is dit slechts mogelijk door heel veel subsidies. Armere landen kunnen goedkoper produceren en kunnen met export veel buitenlands kapitaal binnenhalen. Rijke landen kunnen naast het betalen van de in te voeren producten ook eisen stellen mbt. o.a. mensenrechten, productie, milieu, sociale omstandigheden ed. Een eerlijker wereldwijde herverdeling van de welvaart is noodzakelijk bij deze mondiale bevolkingsomvang. Kunnen we dit niet via handel en export, dan zullen oorlogen snel dichterbij komen.

 • aarthamstra1

  Mooi zo'n coöperatie met zo'n coöperatieve instelling das nog eens coöperatief .Onbegrijpelijk dat ze bekeurd zijn voor kartel vorming Zo werkt een coöperatieve instelling nu eenmaal Ook de Chinese moeders weten dat een Coöperatieve instelling een prijs heeft ellende of niet, Of bedoelde de coöperatie dat ze de hoogste prijs voor de Hollandse coöperatieve boer er uit wilde slepen . Dan ziet de toekomst er goed uit voor coöperatieve boer als de Chinese coöperatieve fabriek zijn winst uit gaat keren ,Hoeven de Hollandse coöperatieve boeren niet meer te melken .

 • daan1908

  Nou # 4 hebben ze jou een keer goed bij de ballen gehad , zo te zien doet het nog zeer .

 • aarthamstra1

  Nou je het er over hebt vraag het eens aan Profarm

 • overheid

  PAS OP!

  Chinezen halen nieuwe kennis graag binnen, om vervolgens zonder blikken of blozen je grootste concurrent te worden. Juridisch aanvechten heeft in China geen zin, patenten hebben geen rol van betekenis.

  Leer van Siemens en andere grote jongens!!

  Zie ook:
  http://www.bbc.co.uk/news/12382747

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.