Rundveehouderij

Nieuws 1501 x bekeken

Europese Commissie positief voor 2014 en 2015

Brussel - Goede weersomstandigheden, hoge gewasopbrengsten en een hoge melkprijs hebben in de eerste vier maanden van dit jaar geleid tot een stijging van de Europese melkproductie met zes procent. Deze groei zal de komende maanden afnemen, maar over 2014 zal meer melk geproduceerd worden dan over 2013. Deze verwachting meldt de Europese Commissie in haar 'Short-term outlook for arable crop, meat and dairy markets'.

De totale productie zal dit jaar rond de 140 miljard kilo melk uit komen, zo'n vier miljard kilo meer dan in 2013. Omdat de zuivelmarkt die grotere hoeveelheid melk goed kon opnemen, ontvingen de Europese melkveehouders in april gemiddeld €38,35 per 100 kilo melk. De Europese Commissie verwacht dat dit prijsniveau de rest van het jaar gehandhaafd blijft. Vooral omdat de productie wat afneemt, terwijl de vraag naar zuivel het huidige niveau vasthoudt. Een goede prestatie, gezien het feit dat ook de melkproductie in de VS, Australië en Nieuw-Zeeland hoger ligt dan vorig jaar.

Voor 2015 verwacht de Europese Commissie een verdere stijging van de melkproductie. Deze productiegroei wisselt per lidstaat, maar gemiddeld wordt 2,3 procent meer melk verwacht. De productiestijging zal hiermee gematigder zijn dan voorgaande jaren, omdat volgens de Commissie de melkprijs en weersomstandigheden voor veehouders leidend gaan worden. De afzet van zuivel zal ondanks een grotere mondiale productie op een goed niveau blijven. De verwachting is dat de melkprijzen geen grote veranderingen door gaan maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.