Rundveehouderij

Nieuws 827 x bekeken

Dijksma: ingrijpen bij problemen rond premie

Den Haag – Als er problemen ontstaan bij kalverhouders en vleesveehouders als gevolg van de forse daling van hun inkomenstoeslag in het nieuwe Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) grijpt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in.

Die toezegging deed ze tijdens het debat in de Tweede Kamer over de nationale invulling van het GLB. Op welke wijze en wanneer ze precies gaat ingrijpen, wil Dijksma nog niet zeggen.
Door de ombouw van het GLB naar een vaste toelage per hectare gaan kalverhouders zonder grond en vleesveehouders forst terug in inkomenssteun. Dit wordt deels gecompenseerd door €10 miljoen die voor de kalversector is gereserveerd voor een transitie naar een duurzamere sector en €500.000 per jaar voor de vleesveesector. Tweede Kamerleden van VVD, CDA en SGP willen graag meer duidelijkheid over de invulling van dit geld, om er zeker van te zijn dat het ook bij de boer terechtkomt. CDA zou liever zien dat er een soort gekoppelde steun voor de kalverhouderij blijft, maar daar wil Dijksma niet aan.

Ook kon ze over de verdere invulling nog weinig zeggen. "Daar werken we aan", aldus de staatssecretaris. Ze benadrukt dat de ondernemers het geld vooral moeten verdienen uit de markt. "We houden een vinger aan de pols en als het nodig is grijpen we in", aldus Dijksma. Volgens Geurts (CDA) is dit te laat. "Als u gaat ingrijpen als het niet goed gaat, is het kalf al verdronken", zegt hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.