Rundveehouderij

Nieuws 4199 x bekeken 8 reacties

'Definitie blijvend grasland past niet in Nederland'

Den Haag – LTO Nederland en de Nederlandse Melkveehoudersvakbond NMV reageren nog wat voorzichtig op een mogelijk ploegverbod voor blijvend grasland.

Op basis van de cijfers van de landbouwtelling 2014 is het aandeel blijvend grasland met meer dan 5 procent gedaald. Dat kan in de komende jaren leiden tot een ploegverbod en herinzaaiplicht op bedrijfsniveau voor blijvend grasland (minimaal vijf jaar opeenvolgend gras). Zolang het aandeel blijvend grasland niet meer dan 5 procent daalt wordt de vergroeningseis niet per bedrijf ingevoerd.

NMV-voorzitter Dirk-Jan Schoonman noemt het kleinere areaal blijvend grasland een logische consequentie van de manier van opgeven. Boeren kiezen het zekere voor het onzekere en weten ook niet altijd precies welk perceel blijvend of tijdelijk gras is. De definities voor grasland zoals nu worden gehanteerd zijn  'waardeloos' volgens Schoonman en passen niet in de Nederlandse situatie. "Er is weinig verschil in biodiversiteit tussen beide vormen in de meeste gebieden", aldus Schoonman. Hij verwijst bovendien naar het onderzoek dat RVO nog uitvoert naar de status van graslandpercelen. Ook door de hogere graslandeis voor derogatie kan het aandeel blijvend grasland hoger blijken dan volgens de landbouwtelling 2014, stelt hij vast.

Kees Romijn van LTO Melkveehouderij verwijst ook naar de effecten van meer grasland door de eis van 80 procent gras op derogatiebedrijven en dat er meer grond meetelt in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. "Zowel boeren als ook het ministerie zitten niet te wachten op een enorme rompslomp van een blijvend graslandverplichting per bedrijf." Romijn wil ook eerst wel precies weten hoe het zit met de regels voor blijvend grasland. "Ons is tot nu toe niet anders duidelijk gemaakt dat het gaat om een afname van het aandeel blijvend grasland in procentpunten en dat zou nu ineens veel stringenter uitgelegd worden."

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  Dijksma, zou je het niet onder de noemer van te duur kunnen stoppen en niks ermee doen van dat blijvend grasland?

 • schoenmakers1

  doe je wel eens vaker als het je goed uitkomt!!!!!

 • koestal

  De natuurorganisaties hebben teveel grasland opgekocht,dan krijg je een vertekend beeld

 • PetervanKempen

  De overheid heeft iets nieuws bedacht: Zo is blijvend grasland ook een gewas waarop je binnenkort ganzen mag voeren zonder er een cent schade vergoeding voor te krijgen. Ideetje van de Terreinbeheerders ( Natuurorganisaties ) die zelf door het laten verloederen van opgekocht agrarisch gebied geen bek vreten voor de door hen gefokte ganzen hebben. zie G7 plannen.
  Boeren laat je niet ringeloren

 • PetervanKempen

  Overheid houdt opeens van blijvend grasland. In de G7 plannen van jullie natuurbuurmannen van Natuurmonumenten cs is het idee gekomen dat je ganzen die zij fokken daarop in de winter gratis mag voeren. Lief he?

 • superboer

  Ik vraag mij af waarom gescheurd grasland niet de status krijgt van tijdelijk bouwland! Na 2 jaar tijdelijk grasland kan het ook blijvend zijn. Ambtenaren iets uitleggen is een kunst geworden!!

 • koestal

  Wat een heen en weer beleid van Dijksma,waar zijn de Tweede Kamerleden om haar te corrigeren ? zeker op vakantie ,Dijksma is al een paar maanden bezig zonder tegengas van de Tweede Kamer

 • Jan van het Zand

  Het is een trend, die je ook buiten de landbouw tegenkomt. De oppervlakte blijvend gras in de tuinen van Nederland is door de verharding en bestrating ook ernstig afgenomen de afgelopen 20 jaar.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.