Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Commissie wil eindelijk superheffing van Noord-Italiaanse boeren

Brussel - Italië moet snel in actie komen om nog een bedrag van bijna €1,4 miljard te innen bij Italiaanse melkveehouders die tussen 1995 en 2009 hun superheffing niet hebben betaald.

Van het oorspronkelijke bedra van €2.265 miljoen is slechts €870 miljoen (ruim 38 procent) betaald. De rest heeft de Italiaanse overheid voorgeschoten.

De Europese Commissie neemt er echter geen genoegen mee dat de te veel producerende melkveehouders zelf worden ontzien. Dat is niet eerlijke tegenover hun Italiaanse en andere Europese collega's die wel netjes hun boete's hebben betaald, vindt de Commissie. Genoegen nemen met de huidige situatie komt neer op instemmen met ongeoorloofde staatssteun en het is niet eerlijk tegenover het overgrote merendeel van de Italiaanse belastingbetalers.

Italië heeft twee maanden de tijd om actie te nemen richting de boeren. Gebeurt er niets, dan kan de Commissie een verklaring vragen aan het Europese Hof van Justitie waarin wordt gesteld dat Italië zijn verplichtingen niet is nagekomen. Helpt zoiets niet, dan is een tweede fase in de rechtsgang aan de orde en kan een boete worden geëist van Italië.

Het incasseren van de superheffing bij de Italiaanse boeren ligt erg gevoelig in de binnenlandse verhoudingen. De wanbetalers zijn bijna alle grote boeren uit Noord-Italië, die zich gesteund weten door de Lega Nord. Deze partij heeft tot nog toe alle pogingen geblokkeerd om het geld op te halen bij de noordelijke veehouders. Het succes van verdere inning staat of valt met veranderende politieke verhoudingen.

Laatste reacties

 • Katrijn van Dalen

  Ideetje voor de NL melkveehouders?

 • koestal

  ach, ze zijn wat laks met betalen,komt wel vaker voor

 • ...............

  Droom maar lekker verder, die Spaghetti boeren betalen NOOIT.

 • Marco22

  Heel simpel, de eerste beste nieuwe wet wat de EU commissie in stemming brengt gaan de Italianen veto-en. 'moeten wij betalen? dan gaan we dwars liggen op andere onderwerpen.' Dag EU.

 • peter1939

  MAFFIA is springlevend, stelletje gulpenruikers!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.