Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

Binnen twee jaar verplichte bestrijding BVD en IBR

Den Haag – De Nederlandse rundveehouderij start dit jaar een campagne om de rundveeziektes BVD en IBR zo veel als mogelijk uit te bannen.

De bedoeling is om te komen tot een verplichte aanpak, maar dit kan volgens voorzitter van de initiatiefgroep Toon van Hoof (LTO) nog anderhalf tot twee jaar duren. Het blijkt ingewikkeld om een verplichte bestrijding van genoemde ziektes te borgen in wet- en regelgeving.

Hoewel IBR en BVD twee verschillende rundveeziektes zijn kiest de initiatiefgroep uit praktische, financiële en juridische voordelen voor één aanpak en één campagne. Ongeveer de helft van de rundveehouders is nu al bezig met aanpak van genoemde ziektes op zijn bedrijf. Ruim 40 procent van de melkveebedrijven is IBR-vrij. Bestrijding op bedrijfsniveau van BVD heeft een minder lange geschiedenis. Ongeveer een derde van de melkveebedrijven is BVD-vrij of onverdacht. Komende maanden werkt een projectgroep met deskundigen het plan van aanpak verder uit. De sector is met de overheid in gesprek over het faciliteren van de verplichte aanpak.

Het sluitstuk van het plan is om de Nederlandse aanpak in te passen in Europese regelgeving voor dierziektebestrijding.

Het streven is volgens Van Hoof om van de Europese Commissie de status IBR-vrij en BVD-vrij te krijgen. De campagne is een initiatief van LTO Nederland, Stichting Brancheorganisatie Kalversector, fokkerijorganisatie CRV en de Nederlandse Zuivel Organisatie. Ook dierenartsenorganisatie KNMvD is betrokken bij het initiatief.

Laatste reacties

 • h.j

  is de gd weer geld nodig ?
  jaren ibr vrij geweest bij ruiming mkz meneer dat heeft geen waarde
  heb ook nog nooit een koe voor meer kunnen verkopen

 • Trot

  iedere dag eisen dan mest dan fosfaat nu weer ibr bvd Morgen nieuwe dag weer wat nieuws vol verwachting klopt ons hart

 • PIETER123

  Voor dat je zo iets wilt moet je alle sperma op bedrijven na kijken of er nog rietjes IBR- stieren zoals Jabot in het vat zitten.Immers toen net voor de Eu verordening om K.I stieren verplicht IBR vrij moesten zijn.Werden deze even gedumpt bij boeren voor een prijsje.,En toen kwam ook een verplichte enting waarbij Bayer slacht afval uit Zuid-America haalde voor zijn vaccin.Gaan we weer massaal deze markers-vaccins weer uit de kast halen met de bijwerkingen?Dacht het van niet.....

 • geene351

  goede zaak bvd gehad kost je klauwen met geld en ergernis
  hoog kalverensterften, veel terugkomers, klauwproblemen, steenvruchten, melkproductie die daalt, enting kost 5 euro per dier, voorkomt veel ergenis

 • lammetje

  Helemaal mee eens geene351. dit had al veel eerder moeten gebeuren. Een gezonde veestapel is goud waard en betaald zich zelf terug.

 • peter 103

  Het verbaast mij dat de kalersector hier aan mee doet. En dan denk ik alleen maar even aan de vele importen en BVD type 2.

 • Hoevink

  Ook volledig met geen351 eens! Het scheelt enorm veel ergenis en stukken betere technische resultaten.

 • landboer

  Wat een ander doet moet ie zelf weten maar ik heb gruwelijk een hekel aan verplichten!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • koeboertje

  Als het niet verplicht wordt komen we er niet vanaf.
  Je zal maar vrij zijn van ibr, bvd, samonella en je hebt zo n buurman als landboer ??

 • Mozes

  Landboer, in een samenleving raakt het handelen van de een aan het belang van de ander. Dan kun je niet anders dan afspraken maken hoe met elkaar rekening te houden.
  Op basis van jou standpunt zou je ook kunnen zeggen: 'iedereen moet zelf weten of hij in de bebouwde kom niet harder rijdt dan 50 maar ik wil niet verplicht worden'. Dit kan niet! Dan moet je op een eiland gaan wonen en er ook nooit vanaf komen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.