Rundveehouderij

Nieuws 707 x bekeken

BVD-virus gevonden op 73 procent bedrijven

Deventer - De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft bij een Quickscan-onderzoek in 2013 BVD-virus of sporen daarvan gevonden op 73 procent van de onderzochte bedrijven. Voor het onderzoek zijn tankmelk en bloed van vijf jonge runderen gecontroleerd.

In de helft van de waarnemingen blijkt het te gaan om een BVD-infectie uit het verleden. Bij de overige 23 procent gaat het om bedrijven waar het virus circuleert of kort geleden heeft gecirculeerd. Ongeveer 5 procent van deze bedrijven heeft waarschijnlijk een BVD-drager in de koppel lopen.

De GD adviseert bedrijven met aanwijzingen van BVD-virus om dragers op te sporen en af te voeren. BVD tast de weerstand van de koppel aan en de symptomen kunnen schuil gaan achter vage klachten. Bedrijven die twee jaar uitsluitend gunstige tankmelkuitslagen hebben, kunnen een BVD-virusvrij certificaat krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.