Rundveehouderij

Nieuws 1754 x bekeken

Antrax in Hongaars rundvlees

Boedapest - Vijf mensen in Hongarije zijn mogelijk besmet met de antraxbacterie. Ze liggen in een ziekenhuis. De bacteriën die miltvuur veroorzaken zijn gevonden in rundvlees afkomstig uit het oosten van Hongarije, meldde de Hongaarse gezondheidsdienst ANTSZ vrijdag.

De ziektekiemen werden aangetroffen in bevroren vlees afkomstig van twee illegaal geslachte runderen. De dieren kwamen van een boerderij in Tiszafured, een stadje 160 kilometer ten oosten van Boedapest. Of de vijf hun mogelijke besmetting te danken hebben aan de omgang met de zieke dieren of dat ze het vlees hebben gegeten en daardoor ziek zijn geworden, is nog niet bekendgemaakt.

Antrax komt niet vaak voor in de veehouderij. Vier jaar geleden werd bij een rundveebedrijf in het zuiden van Zweden miltvuur aangetroffen. Dat was toen voor het eerst in 27 jaar dat de antrax-bacterie in het land is vastgesteld. De bacterie is toen aangetroffen bij een rundveebedrijf met negentig dieren. De dieren werden in een potstal gehouden. Binnen tien dagen gingen zeven dieren dood, zonder typische klinische verschijnselen. De dieren hadden wel koorts. Na onderzoek bleek dat de dieren inwendige bloedingen hadden.

Rondom het bedrijf werd destijds geen antrax gevonden, met uitzondering van de plaats waar de kadavers werden neergelegd voordat ze opgehaald werden.

De oorzaak van de besmetting was naar verwachting het ruwvoer. Dit werd gewonnen in een gebied waar een jaar eerder overstromingen waren, gevolgd door een lange periode van droogte. Vermoedelijk is de bacterie toen in het voer terecht gekomen.

Eind vorig jaar werden tijdens graafwerkzaamheden bij de Waal rond Nijmegen drie kuilen gevonden met resten van beenderen. Deze zogenoemde 'witte kuilen' kunnen duiden op vernietiging van vee dat besmet is geweest met Antrax of miltvuur in het verre verleden. Onderzoek toonde aan dat er sporen van Antrax aanwezig waren.

Of registreer je om te kunnen reageren.