Rundveehouderij

Nieuws 750 x bekeken

850 Belgische runderen hebben BVD

Drongen - In de eerste helft van 2014 zijn in België 850 dieren afkomstig van 757 rundveebedrijven positief getest op het BVD-virus. Het merendeel van de onderzochte dieren is effectief BVD-drager en vormt zo een heel groot risico voor het bedrijf.

Dit meldt Diergezondheidszorg Vlaanderen. Naast positieve BVD-antigeenresultaten op BVD-oormerken en bloedonderzoeken, waren er ook positieve resultaten bij de vruchten die onderzocht zijn binnen het abortusprotocol. Een positief BVD-resultaat binnen het abortusprotocol wijst op een BVD-circulatie op het bedrijf.

DGZ adviseert BVD-dragers op te sporen en ze onmiddellijk op te ruimen. Dat is de enige manier om samen BVD een halt toe te roepen. Zolang er BVD-dragers aanwezig zijn op het bedrijf, veroorzaken ze massaal schade en besmetten ze vrijwel alle andere dieren. In de aanloop naar het verplichte BVD-programma dat op 1 januari 2015 ingaat, geeft DGZ op geregelde tijdstippen een overzicht van het aantal opgespoorde BVD-dragers in Vlaanderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.