RundveeNieuws

2.474 kalveren gedood om furazolidon

Den Haag – Van vier kalverbedrijven op de Veluwe worden deze dagen 2.474 kalveren vernietigd omdat ze veevoer hebben gehad waarin het verboden antibioticum furazolidon zat. Dat meldt de NVWA. Het gaat om respectievelijk 377, 600, 950 en 547 dieren op de bedrijven.

Deze bedrijven werden eind juni geblokkeerd nadat restanten van de verboden stof werd aangetoond in urinemonsters van de kalveren. Dit is gebeurd op basis van steekproeven. De besmette groepen worden nu vernietigd. Geen van de bedrijven maakt gebruik van de mogelijkheid om de dieren individueel te testen om ze te behouden. Deze test is erg duur. Uit een rechtszaak die deze week diende over de kalveren op twee bedrijven bleek dat het ministerie van Economische Zaken voor het uitvoeren van deze tests een bankgarantie van €350.000 eist.

De getroffen bedrijven hadden voer gehad van veevoerbedrijf Van Kats uit Lopik. Voedsel- en warenautoriteit NVWA heeft de vergunning van dit bedrijf deze week ingetrokken. Ook TrustFeed heeft de deelname van het bedrijf geschorst en de GMP+-erkenning is ingetrokken.

Vorige week werd duidelijk dat via twee andere mengvoerbedrijven 97 varkensbedrijven mogelijk besmet voer hebben gehad. Deze bedrijven zitten op slot, de dieren worden onderzocht. Wat er met deze varkens gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Voor furazolidon geldt een nultolerantie. Zodra sporen van het middel in een dier worden gevonden, mag het niet meer voor consumptie worden gebruikt.

Henny Swinkels van kalverintegratie VanDrie Group begrijpt op zich dat de dieren vernietigd moeten worden omdat er een nultolerantie geldt. “Maar ik vraag me wel af of de nultolerantie de basis moet zijn. Ik vind dat voedselveiligheid de basis moet zijn en dat dit moet gebeuren op basis van risicobeoordeling”, aldus Swinkels. Hij is tegen het gebruik van verboden stoffen, maar hij wijst erop dat er soms andere stoffen aangezien kunnen worden voor verboden stoffen. De getroffen bedrijven produceren voor zover Swinkels weet niet onder de vlag van VanDrie. Wel hebben vrije kalverhouders die kalveren aan VanDrie leveren in het verleden voer afgenomen van een van de leveranciers.

De kosten voor het afvoeren van de dieren zijn voor rekening van de veehouders. Swinkels vindt dat de kosten van de vernietiging verhaald moeten worden op de veroorzaker van de schade.

Beheer
WP Admin