Rundveehouderij

Nieuws 30 reactieslaatste update:25 jun 2014

Zuivel vraagt extra alertheid op residu in melk

Doetinchem - Nederlandse zuivelbedrijven vragen hun leden en leveranciers om extra alert te zijn op de wachttijden na gebruik van antibiotica in melk.

Dit is omdat er anders problemen ontstaan met de export van zuivel naar onder meer Rusland.

Dit land heeft een residunorm voor tetracyclines van 10 ppb, ofwel 10 microgram per kilo, terwijl de wettelijke Europese norm tien keer hoger ligt.

Deze situatie kan verwarring veroorzaken, maar veehouders die zich niet aan de 'exportnorm' houden, kunnen hun verwerker flink in de problemen brengen. Bij controles is gebleken dat de exportnorm in aangevoerde boerderijmelk met enige regelmaat wordt overschreden. De NVWA signaleert overschrijdingen variërend van 10-30 ug/kg. In Europa oké, maar voor onder meer de Russen te veel. Oorzaak is meestal dat melk van behandelde koeien te snel weer is meegegaan naar de fabriek. Dat komt vaak omdat melk van behandelde koeien te snel weer is meegegaan naar de fabriek.

Als in zuivel een overschrijding van de exportnorm wordt geconstateerd, eist Rusland dat de zuivelproducent een volledig onderzoek doet naar de oorzaak van de overschrijding. Ook moet dit worden gemeld aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Producten met een te hoge concentratie residu mogen niet worden geëxporteerd.

Momenteel staan nog elf  Nederlandse zuivelbedrijven op de lijst van door Rusland geblokkeerde exporteurs. Dat zijn er enkele minder dan rond de jaarwisseling. De laatste maanden zijn er geen nieuwe bedrijven meer bij gekomen.

Dat Rusland streng blijft controleren op de aanwezigheid van voor hen ongewenste stoffen, ondervond onlangs nog premix-producent Provimi. Rusland trof sporen van genetisch veranderde gewassen aan in een partij premix, waarna het bedrijf onder een verscherpt controleregime kwam.

Laatste reacties

 • japke33

  En daar gaan we weer......

 • Zuperboer

  We gaan nog steeds ......

 • E-Link

  Klaas, plak er is een andere foto bij. BV van een koe met een goed, schoon en geschoren uier.

 • poldes

  wij gaan trots op onze afgeleverde melk en zuivel producten die de industrie er van maken.
  Klaas van der Horst moet dit nog krijgen.
  Maar hij waagt zich meer aan onheil in deze materie.
  wat mankeert klaas toch? ,heel Nederland gaat trots behalve Klaas van der Horst.

 • klaas.van.der.horst1

  Beste Poldes,

  blijkbaar is het moeilijk om goed te lezen. Ik geef niet af op de NL zuivel. De NL zuivel waarschuwt de boeren er alleen voor om nog scherper bij de les te zijn als het gaat om het gebruik van tetra's.

  met vriendelijke groet,

 • ...............

  en Rusland is van onbesproken gedrag.

 • de beul

  Tis toch wat,dat greenpease of wilders in rusland wat teweeg brengen,dat wij dan beter op de antibiotica moeten letten. Ik zie de combi niet.

 • Fermer

  Elke tank wordt toch gecontroleerd en als het niet goed is dan wordt die toch afgekeurd? De hele vrachtwagen als ik het goed begrijp? Dat komt er dus niet door als het goed is, waar gaat het dan fout?

 • Mozes

  Waar het fout gaat @emmerei? Bij de export.
  Rusland hanteert een norm voor oxytetracycline die 10 maal strenger is dan de norm die wij hier hanteren.

 • koeboertje

  Uit het artikel blijkt dat er nog knoeiers tussen zitten die de voorgeschreven wachttijden niet in acht nemen !

 • Fermer

  @Mozes, als de norm 10 keer zo hoog is, zoals ik ook in het artikel lees, kan daar toch VOOR de export, in de fabriek, op gecontroleerd worden, dat ie dan exportwaardig is? Staat los van het feit dat boeren zich behoren te houden aan de juiste wachttijden.

 • dayo

  zolang er nog boeren zij die trots vertellen ( op studieclub of zo) dat ze altijd koeien in gespoten met oxytetra voor tussen klauw ontsteking 'gewoon' altijd mee melken moet er bij sommige boeren dus toch een knopje om....

 • poldes

  dayo,
  als jij er zo een bent ;dan kun je dat stellen.
  maar zulke vervrongen verhalen die iemand anders (je weet nog niet waar)gezegd zou kunnen hebben ;lijken meer op mensen iets in de schoenen te schuiven die niet gebeuren.
  wat een kukel van een persoon .

 • Mozes

  Poldes, ik hoorde in de jaren tachtig al boeren vertellen dat het niet nodig was om melk uit te houden van een koe die met oxytetracycline behandeld was omdat dit toch niet gevonden werd. De onderzoekstechnieken zijn inmiddels zover verbetert dat het nu wel gevonden wordt.

 • dayo

  @ poldes,ik ben er niet zo en daarom stoor ik me er ook aan, maar net als mozes zegt dat ze dat in de jaren 80 vertellen, maar nu vertellen ze het nog, en dan vinden ze mij een kukel van een persoon dat ik de melk WEL uit hou!

 • Ishtar

  Boeren die zich de vrijheid permitteren om te rommelen, zijn simpelweg geen boeren, maar simpelweg prutsers die je moet weren in de keten. Dat ze dat zelf niet snappen geeft aan dat ver nog heeeeeel veel werk te doen is.
  Ik zou ze een boete geven van elke keer 100.000 euro, kijken of ze dan nog zo slim zijn.

 • E-Link

  Bedankt voor het wijzigen van de foto!!!! Dit lijkt toch stukken beter.

 • poldes

  de boerderijmelk verlaat ons erf niet(al in geen 35 jaren) eerdat de tankchauffeur een monster heeft genomen ;waaruit alle soorten onderzoek door de zuivelkolom gedaan kunnen worden.
  het is wel gek na zoveel tijd dat de veehouders opdracht krijgen van de zuivel dat deze op moeten letten voor residuen.
  ik trek hieruit de conclusie dat de zuivel kolom, of onze melk niet goed onderzoekt? of misschien zelf iets verkeerd spul gebruiken bij de productie?
  Volgens mij huilen mozes,ishtar en dayo met de wolven mee.

 • Mozes

  @poldes, wat ben je toch ongelooflijk eigenwijs. Het komt regelmatig voor dat melk wél voldoet aan de Nederlandse norm maar niet aan de Russische norm omdat die tien keer lager is. De enigste oplossing is de Nederlandse norm tien keer lager te maken zodat die gelijk ligt aan de Russische.

  Om het nog beter uit te leggen: als op de uitslag van het melkonderzoek staat 'geen bacteriegroei remmende stoffen aangetoond' betekent dit niet dat er geen antibiotica inzit. Het betekent dat de hoeveelheid antibiotica beneden de drempel ligt waarbij korting wordt gegeven. Deze drempel is in Rusland tien keer lager dan in Nederland. Dus op de uitslag van het Nederlandse onderzoek kan staan dat er niets is aangetoond terwijl volgens het Russische onderzoek wél wat wordt aangetoond.

 • poldes

  beste mozes,
  als uit onderzoek van de Nederlandse boerderijmelk blijkt dat er geen residuen zitten;dan hoef je de norm toch niet tien keer te verlagen.
  misschien wordt de norm tijdens de productie in de kolom wel verhoogt.
  Maar daar is toch geen enkele veehouder dan voor verantwoordelijk.
  als de melkindustrie van een bepaald land (waar of niet) ergens van wordt
  beschuldigt;dan is het o zo gemakkelijk om dit naar de veehouders te verwijzen;om het te gebruiken om nog iets minder voor de boerderijmelk verantwoord te hoeven betalen.

 • Fermer

  @Mozes, inderdaad gewoon de wachttijden/norm aanpassen, weet iedere melkveehouder gelijk waar ie aan toe is, als ie melkt voor de internationale markt, het nieuwe ideaal! Toch wel vreemd, dat gemiddeld zoveel boeren net penicilline vrije melk leveren, zodat het gemengd nog te veel bevat voor de russen.

 • poldes

  emmerei gedraagt zich ook als nestvervuiler.
  ook al is de boerderijmelkprijs te hoog dan nog is het onverantwoord om zo de boerderijmelk de zwarte piet toe te spelen.
  stop dan met inkopen als je deze te duur vind.

 • Fermer

  @poldes, wij houden de melk ook altijd uit, maar blijkbaar is de norm voor wachttijden voor Nederland anders dan die voor Rusland. Als zij een strengere norm hebben zullen we ons daaraaan moeten houden, willen we leveren. Langer de melk uithouden, dan nu de norm is in Nederland, betekent een extra kostenpost voor de boer, maar ja, je hebt er wel een export land bij. Goed voor FC.

 • Mozes

  Ik zal het nog verder uitleggen: Rusland eist dat alle boerderijmelk die wordt verwerkt in producten die naar Rusland worden geëxporteerd aan de Russische norm voor Oxytetracycline voldoet. Dus mengen van melk van boeren die wel aan de norm voldoen en niet aan de norm voldoen wordt niet geaccepteerd. Het gaat dus niet om het gemiddelde niveau van oxytetracycline maar om het niveau van iedere boer afzonderlijk.

  @poldes #20, uit onderzoek blijkt dat er wél residuen inzitten maar onder de Nederlandse kortingsgrens. Het niveau aan residuen die Rusland hanteert is tien maal lager waardoor het regelmatig voorkomt dat melk tussen het Nederlandse en Russische niveau inzit. Voor Nederland is het goed, de boer krijgt geen korting terwijl het voor Rusland niet goed is.

 • poldes

  beste emmerei en mozes,
  wij leveren aan onze afnemer de boerderijmelk .
  deze melkinnemer heeft met f.c. en andere afspraken over uitruil en bijkoop.
  daar hebben wij als Nederlandse boer geen kijk op.
  misschien koopt onze melkinnemer,via hun West Duitse productie locatie wel Poolse of Russische boerderijmelk en deze is anders van samenstelling en kwaliteit als die melk van hier.
  Zolang wij daar geen transparantie van hebben hoeven wij toch niet iedere keer door onze melkinnemer (die zelf de oorzaak is)niet aangesproken te worden

 • Mozes

  Ik begrip nu @poldes, waarom jij vaak klaagt over de melkprijs. Bij melkleveranciers als jij zou ik de melk ook alleen op willen halen als ik die tegen een lagere prijs kon krijgen.

 • Fermer

  @ Mozes, om aan de russische norm te voldoen, hoelang zal dan de wachttijd om weer melk te leveren worden voor normale uierontsteking behandeling, nu 4 dagen, en hoe lang na een droogzet behandeling, nu 6 weken?
  Is er een verband tussen de leveranties aan Rusland en het huidige aangescherpte beleid tav vermindering penicilline/antibiotica gebruik bij melkvee?

 • poldes

  mozes,
  ,,wetenschap/kennis'
  er vroeg mij een fabrieksarbeider van buiten de stad aan mij;weet
  U het verschil tussen God en een inwoner van deze stad? helaas.
  Maar nu weet ik het verschil wel tussen God en Mozes, ,,God weet
  alles en Mozes weet alles beter.

 • Mozes

  @emmerei #27, het gaat in relatie tot Rusland uitsluitend om oxytetracycline en niet om andere antibiotica. Oxytetracycline wordt gebruikt voor luchtwegproblemen, baarmoederontsteking en tussenklauwontsteking. Het wordt niet gebruikt voor mastitis. Aan de wachttijden hoeft niets verandert te worden. Het probleem met oxytetracycline ontstaat doordat boeren weten dat dit weinig in de melk wordt afgegeven en daardoor de voorgeschreven wachttijd niet in acht nemen.
  Zelf heb ik het vermoeden dat het probleem veroorzaakt wordt doordat sommige boeren de melk gewoon doorleveren.

 • landboer

  Dus als iedereen zich aan de huidige wachttijden houdt is er geen probleem, waarom word dan de hele zuivel gevraagd extra alert te zijn, ze moeten gewoon de knoeiers aanpakken!

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.