Rundveehouderij

Nieuws 687 x bekeken

Waarde Amerikaanse zuivelexport stijgt

Washington - De Amerikaanse zuivelindustrie heeft in de eerste vier maanden van dit jaar voor ruim €508 miljoen ($688,5 miljoen) aan producten geëxporteerd.

Dit is (gerekend in dollars) 26 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Gerekend naar volume steeg de export is minder hard, want er werd slechts 8 procent meer aan gewicht de grens overgebracht. De belangrijkste exportbestemmingen waren achtereenvolgens: Zuidoost-Azië, Mexico, het Midden-Oosten/Noord-Afrika en China.

De export bestaat voor ongeveer 30 procent uit magere-/niet-vette melkpoeder. Daarvan werd in de voorbije maanden juist iets minder verkocht. De exporten van kaas en boterolie stegen. Bij kaas viel op dat Zuid-Korea en Japan in de periode van januari tot en met april van dit jaar meer Amerikaanse kaas kochten dan Mexico. Dit land is traditioneel de grootste koper van Amerikaanse kaas. In de eerste 4 maanden van 2014 kocht Mexico 5.769 ton kaas uit de Verenigde Staten, terwijl Zuid-Korea en Japan achtereenvolgens 6.847 en 6.536 ton kaas kochten.

De export van wei steeg in de voorbije 4 maanden met 9 procent in volume. China bleef vooralsnog de belangrijkste afnemer. Van een aantal hoogwaardige wei-ingrediënten steeg de Chinese import nog veel harder. De export van lactose zakte fors in ten opzichte van vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.