Rundveehouderij

Nieuws 2131 x bekeken 6 reacties

'Verkoop biologische dagverse zuivel Nederland loopt slecht'

Zeewolde – Met de export van houdbare melk naar China is op het moment een betere marge te realiseren dan met de verkoop van biologische dagverse zuivel in de Nederlandse supers.

Dat stelt Edgar Leblans, commercieel directeur van Vecozuivel. De verkoop van biologische dagverse zuivel in de Nederlandse supermarkten loopt volgens hem al vele maanden terug. Dat geldt volgens hem niet alleen voor de merken die Vecozuivel produceert, zoals Vecozuivel, Bio+, en de biologische melk van eigen merk van de supers Albert Heijn en C1000. Hij spreekt van een algemeen beeld. Voorheen wist biologische melk de dans, wat betreft de krimpende markt voor dagverse zuivel in Nederland, nog te ontlopen. Maar de consument laat het volgens Leblans sinds halverwege vorige jaar afweten. Hij hekelt het stunten met prijzen van biologische melk door de retail. Met prijsacties op zich is niets mis, maar het mag volgens hem niet zo zijn dat biologische zuivel goedkoper wordt aangeboden dan gangbare zuivel van een A-merk.

Moeilijke marktomstandigheden in Nederland dwingen de onderneming om steeds meer over de grens te kijken. Momenteel exporteert Vecozuivel maandelijks twintig zeecontainers van 40 voet met houdbare melk naar China. Daar wordt de melk onder eigen merk verkocht.  De zuivelonderneming verwacht een verdubbeling van dit volume in een jaar tijd.

Vecozuivel is een grote leverancier van dagverse biologische zuivel in kartonnen verpakking in Nederland. De onderneming schat haar marktaandeel tussen de 40 en 50 procent. De verwerking van biologische zuivel ligt momenteel rond de 35 miljoen kilo per jaar.

Laatste reacties

 • koestal

  biologische melk is blijkbaar te duur voor de consument,dan maar een gangbaar product,veel burgers doen zuinig aan

 • schoenmakers1

  de consument heeft ook door dat biologische helemaal geen toegevoegde waarde heeft, alleen maar een grotere kans op ziektes

 • Jaap39

  Lees maar eens over bio op andere nieuws sites en de discussies daarover. De bio hype is over.

 • Maatjan

  Hoezo grotere kans op ziektes?

 • Jan van het Zand

  Mijn kinderen vinden de biologische halfvolle melk van AH lekkerder dan de gangbare melk. Punt uit. Dus komt die melk op tafel. Die melk kostte jaren achtereen 99 eurocent. Sinds dit jaar kost die 101 eurocent per literpak bij AH.
  De melkveehouder krijgt ongeveer 10 eurocent meer voor de biologisch geproduceerde melk. Het verschil in prijs voor de halfvolle melk gangbaar of biologisch is meer dan 10 cent. Waarom? Vertel mij het, kan ik het verder vertellen.
  Sinds kort koop ik biologische boter bij de AH: 185 eurocent.
  Gisteren kostte die bij de Lidl: 149 eurocent. De inhoud van het pakkie is hetzelfde, het opschrift is anders.
  Andere supers hebben we in ons darp niet. Tja, ik ben wel blij met de concurrentie in ons darpie.
  Blijf het vreemd vinden dat de boer en tuinder wel wat meer krijgen voor hun bioproduct, maar dat het prijsverschil bij de supers veel groter is tussen gangbaar en biologisch.

 • W Geverink

  Vind ik sterk Parel. Koop eens een pak gewone melk en probeer uit of je kinderen er zelf achter komen dat het geen bio is.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.