Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

Trekkrachtmeter op verlosser voldoende

Ingen – De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) vindt dat bij de legalisering van het veeverlosapparaat het installeren van een trekkrachtmeter voldoende is.

Op de meeste veeverlossers is op eenvoudige en goedkope manier zo'n trekkrachtmeter te monteren.

In de aanloop naar legalisering van de veeverlosser worden meer randvoorwaarden genoemd. Naast een trekkrachtmeter, die er voor zorgt dat een bepaalde trekkracht niet overschreden wordt, is ook gesproken over een opleiding voor de gebruiker.

Overigens vindt NMV dat in bepaalde gevallen, zoals bij kruis op kruis, de trekkrachtbegrenzing moet kunnen worden uitgeschakeld. Bij kruis op kruis is het namelijk voor zowel kalf als koe om toch even extra trekkracht te gebruiken.

Laatste reacties

 • somporn

  Een opleiding voor de gebruiker,straks moet je voor alles een certificaat hebben zodat er nog meer controlerende ambtenaren kunnen komen.
  Wordt steeds gekker en overdreven,big brother is watching you more and more.

 • Marco22

  Zoals omgang en gebruik van een bats en hooivork, je zou zomaar iemand kunnen verwonden.

 • Mozes

  Een trekkrachtmeter slaat nergens op. Als de kop er is, en je constateert dan, dat de trekkracht die je nodig hebt voor de rest van het kalf te hoog is, stop je dan met trekken? Laat je het kalf dan halverwege zitten? Dit is nou echt zo'n theoretische onzin oplossing die in de politiek bedacht kan worden.
  Een veel betere oplossing is een jaarlijkse evaluatie van het aantal doodgeboren kalveren, inscheuringen, schedeontstekingen, ed. Dit kan via de bespreking van het behandelplan met de dierenarts of via KKM (focus planet). Dit geeft een integrale beoordeling van het geboorteverloop en geeft de boer ook inzicht in hoe hij scoort tov collega's.

 • LUCTOR

  Wie gaat controleren of bij iedere geboorte waar de krik bij gebruikt wordt de trekkrachtmeter ingeschakeld is of moet de nvwa er eerst zijn voor begonnen kan worden?
  Het wordt steeds leuker om hier in NL een veehouderij te runnen.

 • alco1

  Als alleen mensen met kennis van zaken hierover gingen, zou het resultaat begrijpbaar zijn. De belangen behartigers laten hun oren veel te snel hangen naar dom gebazel.

 • Trot

  nieuwe cursus: omgang met cursusverzinners, les materiaal nog niet bekent

 • producent

  We worden nog een keer eeuwige studenten met alle cursussen en hercursussen die we moeten volgen voor een onnozel papiertje. We houden zo niet veel tijd meer om ons werk te doen.

 • massan

  Wat een onzin een trekkrachtmeter. De meeste melkveehouders weten hoe ze met een verlosser om moeten gaan.
  Gaan we nu weer de consument naar hun mond praten omdat een of andere organisatie een artikel in de media gooit.
  Kom op!! Durf te zeggen hoe het daadwerkelijk zit en ga niet meelullen!!

 • Marcel

  Tijdverdrijf voor ambtenaren en ondernemer weer op extra kosten jagen. Veehouder weet echt wel hoe er mee om te gaan.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.