Rundveehouderij

Nieuws 2108 x bekeken 2 reacties

Toeslag zoogkoeien geen kommer en kwel

Epe - De pijn van het nieuwe Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) zit voor de vleesveesector niet in het geld, maar in gebrek aan beleidsruimte. Dat stelde LTO vakgroepvoorzitter Leon Moonen (vleesvee) tijdens een debat op de Boerderij Vleesvee Vakdag.

Zoogkoeienhouders gaan onder het nieuwe GLB €9,5 miljoen tot €10 miljoen aan flatrate per jaar beuren. Daarbovenop ontvangen ze in de voorstellen €3,5 miljoen aan graasdierpremies. "Het is niet allemaal kommer en kwel", stelt Moonen. "Voor zoogkoeien ziet het er niet eens zo slecht uit. In de eerste voorstellen was nog niks geregeld."

LTO heeft nog wel flink kritiek op de definities in de voorstellen staatssecretaris Sharon Dijksma. Meerjarig vee is volgens LTO al het vee vanaf een jaar en een dag leeftijd, maar volgens Dijksma betreft het al het vee ouder dan twee jaar. Dat onderscheid is belangrijk, want op niet-natuurland loopt volgens de voorstellen 1,53 stuks meerjarig vee. Het meerdere loopt op natuurland. LTO komt dus aan meer dieren op natuurland. Daarvoor krijgt de veehouder onder het nieuwe GLB €160 per stuk, voor niet natuurland een vergoeding van €380 per hectare.

Een tweede discussiepunt is of natuurland meetelt voor de vergroeningstoeslag. Volgens Dijksma niet. "Maar als iets groen is, is het daar wel", aldus Moonen.

De ondersteuning van de stierensector met een half miljoen voor het ontwikkelen van nieuwe marktconcepten vindt Moonen volstrekt onvoldoende. "De markt vraagt om welzijnconscepten, veel bedrijven werken nog met roosters. Daar moet de overheid in faciliteren, denk aan vergunningverlening. Dat wil ze niet."

Laatste reacties

  • rossum001

    Wordt het niet eens tijd dat alle in de agrarische sector gelijk gesteld worden, zo dat de groeten sector ook eens van deze pot kunnen profiteren.

  • zon

    Je hebt gelijk dat sommige sectoren bevoordeeld worden.
    Nog niet eens alleen op toeslagen gebied maar ook op b.v vergunningen gebied.
    Als intensieve veehouder erger ik me enorm aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.