Rundveehouderij

Nieuws 1203 x bekeken laatste update:23 jun 2014

Rechtbank eist beroepsverboden en celstraffen in zaak Weyl

Turnhout – Bij de rechtbank in Turnhout zijn een beroepsverbod en celstraffen geëist tegen de directeur van slachterij Weyl Beef en een veehandelaar uit het Belgische Beerse. Tegen de slachthuisuitbater is vier jaar cel geëist, tegen de veehandelaar 40 maanden. De heren worden ervan beticht samen voor minstens €33 miljoen te hebben gefraudeerd met 31.500 runderen. De beklaagden worden verdacht van valsheid in geschriften, witwassen, faillissementsinbreuken en oplichting.

Weyl Beef betaalde jarenlang boven de marktprijs voor runderen. Toen het bedrijf in 2010 failliet ging, bleek de boekhouding totaal niet op orde. Technisch was het bedrijf al in 2001 failliet, maar via fraude wisten de ondernemers het bedrijf in de benen te houden.

Bij het onderzoek naar Weyl leidde het spoor naar België. Uit een gerechtelijk onderzoek in Turnhout bleek dat er een grote constructie was met valse facturen en ongedekte cheques tussen een veehandelaar in Beerse en een veehandelaar in Walcourt. De hoofdverdachte zou in 1,5 jaar tijd valse facturen hebben bezorgd bij Weyl voor 31.512 runderen. Via de valse facturen bleef de boekhouding van Weyl 'kloppend'.
De bank BNP Paribas Fortis leed door de valse facturen forse schade. De facturen zouden ook gebruikt zijn om voor €27,6 miljoen krediet te krijgen, aldus de persrechter van de rechtbank Turnhout in het Nieuwsblad. Daarnaast zou voor €28,7 miljoen zijn witgewassen.

Het Hof van justitie in Arnhem legde voormalig directeur Frank Weyl in april nog twee jaar cel op voor fraude. De rechtbank van Turnhout doet in september uitspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.