Rundveehouderij

Nieuws 896 x bekeken 4 reacties

Q-koorts in Zuid-Duitsland

Sulzfeld - In het Zuid-Duitse Sulzfeld is de afgelopen maanden Q-koorts vastgesteld bij twaalf mensen. Daarnaast zijn er 25 personen vermoedelijk besmet met Q-koorts. Dat meldt het RIVM. Bij vijf schapen uit dit gebied is de Q-koortsbacterie Coxiella burnetii aangetoond.

Werelddiergezondheidsorganisatie OIE meldt dat er ook in Zuid-Korea Q-koorts is vastgesteld bij schapen en geiten. Het is de tweede keer in het land dat er Q-koorts is gevonden bij dieren.

Laatste reacties

 • Mozes

  Ik dacht dat Q-koorts alleen voorkwam bij een te hoge veedichtheid.

 • Hogman1

  Juist Mozes nog even geduld en dan gaat mr of mrs B. dit wel even weerleggen

 • j.verstraten1

  Q koorts komt overal voor, ook bij runderen, honden en katten.
  Het gaat er alleen om welk type, en de hoogte van de infectiedruk en daar heeft de diersoort en veedichtheid wel degelijk invloed op. Als geiten bijvoorbeeld het jaar rond zouden lammeren ipv de voorjaarspiek zou dit ook al geholpen hebben om de infectiedruk te verlagen.
  In veearme gebieden in frankrijk en australië ent men trouwens niet de schapen, maar de mensen die met deze dieren werken. Want daar is de veedichtheid wel laag, maar dat zegt niets over de grote van de kudde.

 • Burnetti

  Prima toelichting j.verstraten1.

Of registreer je om te kunnen reageren.