Rundveehouderij

Nieuws

Open grens voor zuivel valt neutraal uit

Winterthur - Het openstellen van de grenzen voor Europese zuivel valt uiteindelijk neutraal uit voor Zwitserse melkveehouders. Dat betoogde Bernard ‎Lehmann, directeur van het Zwitserse federale landbouwbureau, tijdens het jaarcongres van de European Dairy Farmers.

De directe melkopbrengsten zullen met ongeveer €700 miljoen dalen, maar de productiekosten (veevoer, meststoffen, machines en werktuigen en stallen) dalen door het openstellen van de grenzen met eenzelfde bedrag.

De Zwitserse federale overheid kan bij het openstellen van de grenzen €150 miljoen aan directe inkomenssteun besparen. Voor de consument zal het openstellen van de grenzen leiden tot een jaarlijkse besparing van €1 miljard bij aankoop‎ van zuivel. "Het is nu een rondpompen van geld waar de boer niet beter van wordt", aldus Lehmann.

De regelgeving zal volgens Lehmann geen problemen geven bij het openstellen van de grenzen. "De Zwitserse voedselveiligheids- en productie-eisen komen nagenoeg naadloos overeen met die van de EU."

Of registreer je om te kunnen reageren.