Rundveehouderij

Nieuws

Oogaandoening regelmatig gemeld

Deventer - De GD Veekijker wordt regelmatig gebeld over meldingen van uitbraken van houw bij volwassen koeien.

Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Houw is een koppelaandoening die meestal veroorzaakt wordt door Moraxella bovis of Moraxella bovoculi. De verwekker kan worden aangetoond door middel van oogswabs. De verspreiding binnen een koppel vindt plaats door direct diercontact van koe tot koe of indirect door vliegen.
Ter preventie is het belangrijk om adequate vliegenbestrijding toe te passen. Om verspreiding te verminderen is het noodzakelijk aangetaste dieren te isoleren. Daarbij  is een snelle individuele behandeling belangrijk. Als er niet of laat behandeld wordt, kan de ontsteking (zeer pijnlijk) verergeren wat kan leiden tot beschadigingen en uiteindelijk zelfs perforatie van het hoornvlies.

De GD geeft aan dat de tijd tussen de besmetting en het optreden van verschijnselen kan variëren van enige dagen tot drie weken. In besmette koppels zijn met twee tot acht weken de meeste aangetaste dieren (20-25 procent) te zien, zo bleek eerder uit onderzoek door de GD. Soms blijft de infectie echter maanden in het koppel aanwezig.

Of registreer je om te kunnen reageren.