Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

Natuurbeheerders sluiten melkveehouder niet uit

Epe - Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer sluiten melkveehouders niet uit van natuurgronden. Dit gaven Nico Altena, hoofd afdeling natuur & landschap bij Natuurmonumenten, en Nel Sangers, projectdirecteur Grondzaken bij Staatsbosbeheer, donderdagmiddag aan in een debat tijdens de Vleesveevakdag.

Vleesveehouders zien dit graag gebeuren omdat zij bang zijn dat melkveehouders bij een aanbesteding met meer geld over de brug komen dan zij. De natuurbeheerders stellen dat het geldbedrag niet het belangrijkste is, maar dat er gekeken wordt wat voor begrazingspatroon in een bepaald gebied het beste past. Wel maakten de beheerders duidelijk dat op nieuwe gronden makkelijker melkvee in te zetten is omdat vleesvee uiteindelijk beter uit de voeten kan met verschraalde graslanden. Vleesvee heeft dus wel een voorkeurspositie maar het weren van melkvee zal lastig zijn.

Laatste reacties

 • alco1

  Het is toch te zot voor woorden ,dat mensen die er veel overheidsgeld doorheen jassen, juist nu de Zorg, ouderen en werklozen zo onder druk liggen. Zich ook nog prevaleren als de grote heren die alles voor het zeggen hebben.

 • joannes

  Zo werkt het wanneer de Overheid beheerd @Alco1! Deze beheerders voeren Politieke opdrachten uit en worden geselecteerd op vakbekwaamheid én Filosofie. Of ze passen in de doelstellingen van het instituut? Niet of ze passen in de Omgeving waarin ze funtioneren.

 • LUCTOR

  Dit soort mensen hebben helemaal geen filosofie ,,keurslagers willen graag het luxe vlees behouden,, Het vrb en bb rund kan helemaal niet uit de voeten met verschraalde gronden kennis van zaken op een vakveedag.
  Het is allemaal vriendjes politiek hier in de buurt worden de gronden ook uit gegeven aan melkveehouders van overveer dit soort mensen durven rustig het woord duurzaam in de mond te nemen er loopt het hele jaar geen koe op deze gronden word het hele jaar gemaaid liters diesel op verstookt en nog is het duurzaam.

 • koestal

  Dit past allemaal in hun filosofie,het heeft totaal niks meer met economie te maken,dit zijn allemaal dagdromers die uit de staatsruif betaald worden,de gewone boer heeft wel met de harde economie rekening te houden anders legt hij het loodje

 • Broes

  De opdracht die natuurbeheerders van hun leden en de overheid hebben gekregen is het scheppen van een grotere biodiversiteit dan alleen engels of italiaans raaigras. Daarvoor worden ze betaald door hun leden en door de eisen stellende overheid.
  Een grotere biodiversiteit bereik je vooral door te verschralen. Gevolg is dus dat melkvee alleen tijdelijk in te zetten is en daarna vleesvee beter past in de lange termijn doelstellingen van de terreinbeherende organisaties en de overheid.
  Daartegen kan je zoveel stemming maken als je wilt; dat verandert echter niets aan de opdracht die natuurbeheerders hebben.

 • alco1

  Het hoge woord is er uit: 'Een grotere biodiversiteit bereik je door verschraling'.
  -Verschraling heeft als gevolg dat humuswaardes achteruit hollen met als gevolg dat juist eerder mineralen uitspoelen.
  -Verschralen heeft tot gevolg dat een gewas eerder verdroogd.
  -Verschralen heeft tot gevolg meer onkruid dus, waardoor meer de spuit.
  -Verschralen heeft tot gevolg een ongezonder gewas, waardoor creperende toestanden bij vee veroorzaakt worden.
  Er is niets aan te doen, maar schuldigen mogen best aangewezen worden!!!!

 • Broes

  Alco1: dat verandert echter niets aan de opdracht die de meerderheid van de Nederlandse bevolking aan de natuurbeheerders hebben gegeven.
  - mineralen die er niet zijn kunnen niet uitspoelen;
  - waar geen 'gewas' staat treedt daarvan ook geen verdroging op
  (de soortensamenstelling van het grasland past zich aan);
  - onkruid bestaat niet in terreinen met een natuurdoelstelling;
  - waar geen 'gewas' staat kan het ook niet ongezonder zijn;
  - de begrazingsdruk bepaalt de humuswaardes en de gezondheid van het vee.

 • alco1

  @broes. Ik bedoel met schuldigen degene die beleid bepalen waarvan werklozen, ouderen en de minder gezonden in de samenleving de dupe worden.
  Eén ding wordt steeds vergeten. Er moet verdient worden om sociaal te kunnen zijn. Als ik deze gedachte niet in mijn achterhoofd had, zou ik ook heel Nederland omvormen tot één groot natuur gebied, want daar kan ik ook eindeloos in ronddolen en genieten.

 • Broes

  @alco1: dat beleid wordt bepaald door de regering, niet door veehouders.

 • Demeter Griend

  Met die beweidingspremie van 160 euro per dier is het best mogelijk wat meer te betalen.
  Uiteindelijk is het voor beide partijen een win win situatie.

 • LUCTOR

  @broes Feitelijk heb je op bepaalde punten gelijk maar hoe kom je er bij dat de meerderheid van de Nederlanders bevolking achter het natuurbeleid van de beheerders staat?
  De coalitie is gevormd na de stemming waar ook niet de meerderheid achter staat maar ja dat is democratie.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.