Rundveehouderij

Nieuws 4784 x bekeken 20 reacties

Melkmonster bewijst of koe vers gras heeft gehad

Zutphen - Qlip ontwikkelt een test om via melkmonsters te controleren of veehouders daadwerkelijk weidemelk produceren.

Directeur Jan Bobbink verwacht dat die test er volgend jaar is. Aan de hand van een analyse van de tankmelk is af te leiden of de koeien daadwerkelijk buiten hebben gegraasd. Dat is uniek in de wereld. "We ontwikkelen het komend jaar de test zo door dat we via de melk de verschillen in aandelen vers gegraasd gras in het rantsoen kunnen bepalen."

Een andere nieuwe activiteit die dichter bij introductie ligt, is de drachtigheidstest via het melkmonster. Als een koe drachtig is, produceert ze een specifiek eiwit dat aangemaakt wordt door de placenta. Het onderzoekslaboratorium van Qlip in Zutphen kan aan de hand daarvan vaststellen of een koe drachtig is. CRV gaat deze nieuwe drachtigheidstest als  MPR Dracht op de markt brengen.

Ook komt Qlip deze zomer met cijfers, waarmee melkveehouders kunnen vergelijken hoe ze ervoor staan met het tankcelgetal. Tijdens de NRM op 27 en 28 juni in Zwolle presenteert Qlip deze mogelijkheid. Zo kunnen ze vergelijken ten opzichte van de landelijke cijfers, cijfers in de regio en het gemiddelde van de geleverde melk aan de zuivelfabriek. Op basis daarvan kunnen ze eventueel maatregelen nemen. Voorwaarde is wel dat de tankmelk bij elke levering aan de zuivelfabriek op celgetal geanalyseerd wordt. Dat maakt het ook mogelijk om veehouders sneller te waarschuwen als het tankmelk-celgetal gaat afwijken. Tijdens de NRM gaat Qlip ook de wensen peilen die er bij veehouders leven voor eventuele andere testen en vergelijkende cijfers.

Laatste reacties

 • joopi

  Ja want alle boeren zijn crimineel en moeten gecontroleerd worden...............

 • Sjaak

  Hoezo uniek...? Het is toch al sinds jaar en dag bekend, dat de vetzuursamenstelling van melk op basis van vers gras anders is dan van kuilvoer?
  Maar dat kan men ook bereiken door zomerstalvoedering toe te passen....
  Als je nu aan een melkmonster kan zien dat de koe buiten in de wei gegraasd heeft, dat is vrij uniek ja....

 • joannes

  Het zal wel met de meetapperatuur en het meet moment te maken hebben. Met die nieuwe vindingen zijn ze in staat een snellere rapportage te geven en daarmee ook smallere tolleranties te handhaven.

 • Demeter Griend

  Big brother is watching you

 • .....

  Wie verzint dit ? Gaan we ook regelmatig de urine van Jan Bobbink controleren om te kijken of ie niet teveel drank of drugs gebruikt?????

 • joannes

  Ze zullen het brengen als kwaliteits verbetering of borging!

 • koeien10

  demelkmaffia

 • m.en.mh.miedema

  Bij Veluwe/IJsselstreek kun je nu al bij de melkcontrole aangeven of je drachtigheidonderzoek wilt toepassen. CRV is hier niet de eerste mee. Valt me de laatste tijd wel vaker op dat CRV zichzelf voordoet alsof ze weer iets nieuws hebben uitgevonden/ontwikkelt. Ovalert is ook zoiets, activiteitsmeting/stappentellers bestaan al minstens 25jaar(Afikim/Fullwood) ofwel ere wie ere toekomt.

 • haam

  ik wist het altijd al wel de qlip heeft een hekel aan boeren en die moeten zo klein mogelijk worden gehouden of is het GroenLinks gehalte bij deze onderneming te groot en wel over onze rug zo groot mogelijke winst maken.

 • Broes

  Waar zou je je druk om maken als je alles volgens de afspraken doet?
  Bijzonder om hier zo negatief op te reageren. Wat te verbergen?

 • somporn

  Wat kan mij als consument het nu schelen of de koe buiten heeft gelopen of lekker binnen op zijn watermatrasje heeft gelegen.
  Het gaat erom of de melk lekker is of niet,was het maar mogelijk om melk te kopen in de supermarkt zoals deze ook bij de boer in de melktank zit.
  Dat is melk,wat je in de supermarkt koopt is water met een wit kleurtje.

 • alco1

  Ja. Dat o.a. het FC de weidegang in de welzijnspunten heeft opgenomen heeft wel een geweldig lang staartje.

 • vandamwm

  maakt niet uit wat je in het pak melk stopt. de meeste mensen denken nog dat melk uit een fabriek komt

 • John*

  en als er nu al volop geexpermineteerd wordt met reageerbuis (voedsel)eiwit en dat iedereen daar lovend over is hoevn we ons ook niet meer druk te maken over melk nu van gras is gemaakt of soja..

 • joannes

  Als in de science fiction film http://nl.wikipedia.org/wiki/Soylent_Green waar nu al mee geexperimenteerd wordt door een grote groep jongeren in de US http://www.soylent.me/ En hier kan je de commentaren lezen van de consumenten/gebruikers http://www.wfsb.com/story/25755690/soylent-the-debatable-future-of-food-and-food-hacking In twitter #soylent

 • Zuperboer

  Prima! Gelijk invoeren die test. Afspraken zijn helder, dus iedereen weet wat hem te doen staat.

 • Martin Oldenhof

  Hoe gaat dat dan met veehouders die de koeien binnen houden maar zomerstalvoedering toepassen?

 • koeboertje

  Inderdaad Zuperboer regels zijn regels, ik hoop dat bovenstaande negatieve reakties geen leden zijn van mijn melkfabriek!

 • mtseshuis

  Karretje gras ervoor elke dag/2 dagen, klaar is Clara! Hoppa: toch weidemelkpremie met koeien binnen....

 • donkersmelkvee

  @19 diegene die dat doen direct uit de cooperatie gooien want die stelen een deel van mijn/ons melkgeld. Ik pas geen beweiding (alleen bij droge koeien en jongvee) toe en wel zomerstalvoedering maar peins er niet over om de zaak te beflikkeren!
  De huidige beloning voor weidegang is een leuk extratje voor mensen die iets positiefs doen voor ons aller imago. Ik zou graag zien dat het per dier gaat ipv melk maar goed...

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.