RundveeNieuws

Knut verkiest rund boven schaap

Lelystad – Uit een vergelijkend veldonderzoek van het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen UR (CVI) blijkt dat knutten een voorkeur hebben voor runderen.

Tijdens de proef werden gedurende vijf weken op dertien verschillende dagen een koe en een schaap in een wei vastgezet en de op de dieren aanwezige knutten opgezogen. Gemiddeld werden er van een rund 900 knutten gezogen en van een schaap 100. Naast het grote verschil in aantal knutten concluderen de CVI-onderzoekers ook dat er grote hoeveelheden knutten per dag op runderen en schapen zitten en zich voeden. Hierdoor is zelfs een gering percentage besmette knutten voldoende om een virus over te brengen. Dat knutten een voorkeur voor runderen lijken te hebben verklaart volgens de onderzoekers de snelle verspreiding van blauwtong en het Schmallenbergvirus, beide vectorziekten die door knutten worden overgebracht.

De uitkomsten van dit veldonderzoek zullen worden gebruikt in verspreidingsmodellen en bestrijdingsstrategieën voor virussen die door knutten worden verspreid.

Beheer
WP Admin