Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Knut verkiest rund boven schaap

Lelystad - Uit een vergelijkend veldonderzoek van het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen UR (CVI) blijkt dat knutten een voorkeur hebben voor runderen.

Tijdens de proef werden gedurende vijf weken op dertien verschillende dagen een koe en een schaap in een wei vastgezet en de op de dieren aanwezige knutten opgezogen. Gemiddeld werden er van een rund 900 knutten gezogen en van een schaap 100. Naast het grote verschil in aantal knutten concluderen de CVI-onderzoekers ook dat er grote hoeveelheden knutten per dag op runderen en schapen zitten en zich voeden. Hierdoor is zelfs een gering percentage besmette knutten voldoende om een virus over te brengen. Dat knutten een voorkeur voor runderen lijken te hebben verklaart volgens de onderzoekers de snelle verspreiding van blauwtong en het Schmallenbergvirus, beide vectorziekten die door knutten worden overgebracht.

De uitkomsten van dit veldonderzoek zullen worden gebruikt in verspreidingsmodellen en bestrijdingsstrategieën voor virussen die door knutten worden verspreid.

Laatste reacties

 • tinus888

  koe is misschien ook groter als een schaap ?

 • Elevage

  vacht van koe is misschien gladder en makkelijker te doordringen door een knut?

 • Burnetti

  Knutten vliegen korte afstanden en leven kort. Er is dus een enorm groot aantal runderen verspreid over een uitgestrekt gebied nodig waar knutten in grote aantallen leven om een virusziekte in een korte tijd over een afstand van Denemarken tot Zuid-Frankrijk en van Polen tot het Verenigd Koninkrijk te verspreiden.
  De virulentie en besmettelijkheid spelen bij Schmallenberg en Blauwtong een minstens zo grote rol als de voorkeur die knutten hebben voor runderen.

  Het CVI blijft achter de feiten aan hollen wanneer ruimen een hogere prioriteit krijgt dan ziekteonderzoek.

  Altijd serologie voor ruimen!

  Complimenten voor de internationale samenwerking tijdens de Schmallenberg-crisis.

Of registreer je om te kunnen reageren.