Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

'Kans op zachte landing nihil'

Doetinchem - Een uitstel over de beslissing maakt dat de kans op een zachte landing voor de melkveehouderij vrijwel nihil is geworden. Dit stelt Cees Romijn, voorzitter van de LTO-vakgroep melkveehouderij: "Het verzoek om wijziging van de vetcorrectie speelt al vijf jaar. Ik zie de kansen op een compromis als nihil, vooral omdat Italië voorzitter wordt en de Italianen fel tegen zijn."

Hij vindt de geringe kans jammer, omdat de voorgestelde wijziging van de vetcorrectie voor Nederland een quotumverruiming van anderhalf procent oplevert. "Een procent meer betekent €33 miljoen minder aan superheffing betalen, anderhalf procent zo'n €50 miljoen, dat is toch jammer", vindt Romijn.

NMV-voorzitter Dirk Jan Schoonman ziet helemaal niets in alsnog een eventuele aanpassing van de vetcorrectie: "Er ligt een duidelijke afspraak dat de quotering op één april 2015 stopt. Iedereen weet wat voor dit quotumjaar zijn productieplafond is, daar heb je je dan maar aan te houden." Schoonman ziet liever niet dat er tegen de klippen op gemolken wordt, omdat het dit jaar de melkprijs al onder druk kan zetten. Volgens hem is er een wankel evenwicht in de zuivelmarkt dat bij een paar procent overschot in stort. "Ik kon me vorig jaar nog wel voorstellen dat veehouders fors over hun quotum molken, omdat er nog een eventueel referentiejaar voor fosfaat aan zat. Dit jaar is een gewoon jaar met een beste melkprijs. Die zetten veehouders door fors te overschrijden onder druk", betoogt Schoonman.

Laatste reacties

 • haam

  quotum slaaf dj schoonman zou toch beter moeten weten dat de nederlandse meer aanvoer wereld wijd bijna niks voorsteld want FC vorig jaar + 6% dit jaar weer bijna + 5% is samen meer als 10% meer en de prijs is alweer aan het stijgen op de wereldmarkt ieder % meer dat gemolken kan worden is dan pure winst voor de nederlandse boer en niet alleen voor die waarvan de belastingdienst de Quota aankoopt.

 • farmerbn

  Zie reactie van 6 mei #3; Dijksma verwacht toch nog zachte landing.

 • gerrit.lammertink1

  De NMV staat zo te lezen buiten de realiteit!

 • .....

  Staatsecretaris Dijksma daar krijg je alleen maar extra regelgeving van, echt geen cadeautjes

 • peter1939

  nederland levert 2% vd wereldprod, dus bij 10% extra melk is dit 0,2% op de wereldmarkt, we hebben overcapaciteit in zuivelverwerking dus dat ondersteunt de melkprijs......met het niet eens met schoonman van nmv, quotuminvloed heb je alleen als er marktbescherming hebt zoals iend jaren 80...

 • koestal

  was een zoethoudertje voor overschrijders van Dijksma,iedereen had ze weer even blij

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.