RundveeNieuws

Kalverhouders ontlopen volledige korting

Den Haag – Tegen twee kalverhoudende vennoten die sjoemelden met oormerken en waarbij diverse verboden diergeneesmiddelen zijn aangetroffen, eisen zowel de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) als de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) forse straffen, maar een 100-procents randvoorwaardenkorting is te veel.

Dit oordeelde het College van beroep voor het bedrijfsleven (CBB) in zaak die de kalverhouders hadden aangespannen tegen de RVO.

Tijdens een controle van de divisie Inlichtingen en Opsporing van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werden bij de veehouders 32 kalveren aangetroffen met onjuiste oormerken en deels ook zonder oormerken. Ook werden twee jonge kalverkadavers gevonden met veel te ‘oude’ oormerken. Daarnaast werden op het bedrijf van beide ondernemers de niet-toegelaten stoffen Micotil 30 procent, Diclofenac, Chlooramphenicol (CAP) en Footvax aangetroffen (het laatste middel mag alleen een dierenarts gebruiken). Bij een van de twee veehouders werd verder nog een zelfgemaakte uitbliktang gevonden.

Het CBB vindt een 100-procentskorting te hoog, omdat geen van de dieren in de voedselketen terecht is gekomen. Het wil een nieuw besluit van de RVO, met een lagere korting.

Hiernaast loopt er tegen de veehouders een strafrechtelijke procedure. Daarbij draait het vooral om het gebruik van de verboden diergeneesmiddelen. Ook moeten de veehouders zich verantwoorden voor vermoede oormerkfraude.

Beheer
WP Admin