Rundveehouderij

Nieuws

Importverbod uit risicogebied Letland

Zeist - Voor nuchtere kalveren uit de gemeente Dagdas Novads in Letland geldt met onmiddellijke ingang een importverbod. Dat heeft de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalveren (SKV) in verband met een uitbraak van klassieke varkenspest ingesteld.

Voor de import van kalveren uit de rest van Letland gelden aanvullende eisen. Er mogen geen kalveren uit het aangewezen gebied via een verzamelplaats in een ander gebied geïmporteerd worden. Kalveren mogen ook niet op een verzamelplaats in het gebied zijn geweest. Letse kalveren moeten rechtstreeks van de verzamelplaats naar een vleeskalverhouder vervoerd worden en per vervoerseenheid in een keer gelost worden. Vanaf deze kalverhouderij mogen de kalveren alleen naar de slachterij afgevoerd worden.

Met deze kanalisatie worden de kalveren in quarantaine geplaatst en verwacht de SKV dat het varkenspestvirus niet via kalveren verspreid kan worden. Van de betreffende kalverhouders worden extra reiniging- en ontsmettingsmaatregelen van de vrachtwagens verwacht. Van ieder kalf dient het paspoort digitaal aan de SKV verstrekt te worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.