Rundveehouderij

Nieuws 5985 x bekeken 18 reacties

Geen akkoord over zachte landing

Luxemburg – De Europese Raad van landbouwministers heeft geen akkoord bereikt over een zachte landing voor de zuivelsector als het melkquotum wordt afgeschaft. "Helaas liggen de visies van de lidstaten te ver uiteen om tot een meerderheid te komen", zegt Eurocommissaris Dacian Ciolos na afloop van de landbouwraad. Hij vindt het behalen van een gekwalificeerde meerderheid nodig om het beleid te kunnen aanpassen.

"Het huidige pakket met maatregelen bij het afschaffen van het melkquotum is een paar jaar geleden ontwikkeld met steun van een gekwalificeerde meerderheid. Om dit beleid aan te passen is voldoende politieke steun in de vorm van een gekwalificeerde meerderheid in de Raad nodig", vindt Ciolos.
Er is geen meerderheid voor het voorstel van Oostenrijk, Nederland en Duitsland om de vetcorrectie aan te passen waardoor melkveehouders hun bedrijf zonder al te hoge kosten kunnen voorbereiden op afschaffing van het quotum. Voor het voorstel was steun van Nederland, Spanje, Luxemburg, België, Polen, Letland, Ierland, Oostenrijk en Duitsland.

Frankrijk, Bulgarije, Italië, Zweden, Hongarije, Groot-Brittannië, Portugal, Tsjechië, Slowakije en Slovenië zijn fel tegen het voorstel, omdat ze vinden dat de vetcorrectie de melkveehouders die zich netjes aan de regels en hun quotum houden bestraft.

In een eerder debat toonden Malta, Estland en Cyprus sympathie voor het voorstel, maar ze steunden het voorstel deze raadsvergadering niet.

Hoewel er nu nog geen definitief besluit is gevallen over de zachte landing, is het voorstel nog niet definitief van de baan. Bij de volgende raadsvergadering in juli, onder het voorzitterschap van Italië, zal het onderwerp naar verwachting opnieuw besproken worden. Eurocommissaris Ciolos benadrukt dat snelheid van belang is bij het besluit. "Het tijdschema is belangrijk, zodat zuivelproducenten snel een duidelijk signaal krijgen namens de besluitvormers. Producenten beslissen in het voorjaar over de productieplannen. Het is belangrijk zo snel mogelijk een duidelijk signaal af te geven naar de melkveehouders", vindt Ciolos.

Laatste reacties

 • Peerke1

  WIJ KOPEN ALVAST QUOTUM BIJ VOORDAT DE PRIJS GAAT EXPLODEREN.

 • Ewullink

  Wij ruimen als vast koeien op voor dat de prijs in elkaar klapt

 • j.verstraten1

  Och toch, het plichtsgetrouwe Italie, welke de superheffing jaren heeft laten betalen door het ministerie en de boeren maar door laten melken, 5% verruiming gekregen in 1 keer, is er ook op tegen. Hypocriet. Er is maar één belang en dat is eigenbelang. Logisch overigens.

 • ikkethuis

  jarenlang hebben de melkveehouders geprofiteerd van het melkquotum, waarom daarna nog een zachte landing?? Andere sectoren hebben ook te maken met een harde landing, en sanering zonder compensatie. Het mestoverschot wordt ook al vergroot de komende jaren door de melkveehouder.

 • geen boer

  dit ging natuurlijk niet gebeuren. Zo werkt Brussel niet wanneer niet álle grote landen er achter staan. Het is ook verstandig, de mondiale melkmarkt zit tegen verzadiging aan en niemand zit op nóg meer melk te wachten. Over een jaar zitten we in een héél andere conjunctuur qua melkproductie, let op uw zaak!

 • dayo

  nederland heeft weinig vrienden dat zie je maar weer....

 • Mfb

  Al die superheffing is natuurlijk ook een mooie inkomstenbron voor de europese commissie

 • Koen Franken

  Probeer toch eens op jullie eigen benen te staan , nu balanceert de melkveehouderij op de Brusselse benen

 • joannes

  @iemand, wat een populistische onzin! De eenvoudigste houding is: napraten van de populaire opinie! Wanneer het zo eenvoudig lag waren die ¨Brusselse benen¨ al lang af gekapt. Geen boer krijgt iets, wat niet óók een algemeen belang dient!

 • Frans-Jan

  Het 'zachte ' van deze landing ontgaat mij een beetje.......

 • koestal

  het wordt een crash,dus veiligheidsgordels aan

 • HJ O R

  Siemjans bevrijdingsdag word SLACHTDAG.

 • l.buisman1

  Waar is het boeren verstand gebleven, als je nu niet een goed inkomen hebt, dan ga je het met meer koeien zeker niet halen!
  Lekker verdubbelen ,dan heeft je gezin ook geen last meer van je.

 • heide01

  Een zachte landing? Kijk goed naar je eigen parachute!! Wat kan die hebben? Dat is des ondernemers. Maar dat weten wij toch. Elk jaar komen er mensen om omdat de parachute om wat voor redenen dan ook niet opengaat. Heel tragisch!! Dus risico's kunnen onvoorspelbaar altijd ergens vandaan komen. Stel je voor, graag zoveel mogelijk en zo goedkoop mogelijk melk leveren zonder risico''s. Wie kan mij uitleggen wat hiervan de uitdaging is?

 • maatje 1904

  de nederlandse melkveehouders zouden de melkprijs het liefst al in 2014 kapot melken .

 • japke33

  waarom nu nog zo'n heibel maken. Dit wisten we toch al jaren. We worden gewoon kapot gemaakt, en bijna geen boer die hier iets tegen doet. We denken allemaal, als de buurman maar eerst gaat!!
  DDB en EMB heeft van alles geprobeerd om bij de boeren de ogen te openen, maar de meesten liepen braaf achter Siem Jan en vrienden aan.
  En nu is het bijna zover.......

 • johannetje

  Wat is bijna zover? De zondvloed? Volgens mij wordt er goed verdiend in de melkveehouderij op dit moment. Rendementen in het verleden geven geen garantie voor de toekomst, net zoals in het echte leven.

 • koestal

  Dijksma had nog een zoethoudertje voor de melkveehouders ,terwijl ze ondertussen de boeren de pas afsnijdt met fosfaat en nitraat,alle melkveehouders eventjes blij en hoopvol

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.