Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Franse zuivelcoop Sodiaal voert omzet op

Parijs – De grootste Franse zuivelcooperatie Sodiaal heeft vorig jaar een omzet gehaald van €4,4 miljard, €200 miljoen meer dan in 2012.

De nettowinst is daarbij ruim verdubbeld naar €25,8 miljoen. Op het belangrijkste melkmerk Candia blijft Sodiaal verlies lijden 'maar er zijn wel bemoedigende tekenen van herstel.'

Dat heeft Sodiaal gemeld in het kader van de algemene ledenvergadering. De coop, die rond de 14.000 leden telt, heeft drie melkfabrieken gesloten om de problemen in die divisie onder contrôle te krijgen. Desalniettemin heeft Sodiaal met verse zuivel in Frankrijk zelf 'tegen de achtergrond van een moeilijke markt goede zaken gedaan.' Ook dochter Eurosérum draait uitstekend, dankzij de grote vraag naar kindermelkpoeder in China. Al met al komt inmiddels een derde van de omzet van Sodiaal van buiten Frankrijk.

Voorzitter Damien Lacombe stond tijdens de ledenvergadering uitgebreid stil rond het wegvallen van de quota en de gevolgen die dat voor zijn coöperatie heeft. Sodiaal zal die nieuwe situatie 'rustig en gelijkmoedig tegemoet treden met een goed beheerde ontwikkeling', waarbij Lacombe wel onderstreept 'dat er voor elke liter melk die we produceren ook een markt moet zijn.' Corr

Eén reactie

  • pieter p

    Wat een mooie woorden zeg, ze moesten zich schamen de top van Sodiaal, al meerder maanden op rij niet meer dan 33.5€ct voor de boer. Als Sodiaal 5 jaar terug niet Entremont had overgenomen was Sodiaal al verdwenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.