Rundveehouderij

Nieuws 3028 x bekeken 2 reacties

Fonterra komt met vaste melkprijs

Auckland – Leden-melkveehouders van Fonterra kunnen voor komend seizoen intekenen op een vaste melkprijs voor een deel van hun productie.

In december komt er nog een mogelijkheid. Ze hebben de keuze uit vijf verschillende melkprijzen voor minimaal 10 en maximaal 75 procent van hun verwachte volume melk. De prijzen variëren van de verwachte melkprijs van 7, tot een lagere melkprijs van 6,60 Nieuw-Zeelandse dollar (ongeveer €0,33 tot 0,31 bij 4,4 procent vet en 3,2 procent eiwit).

Deze systematiek is nieuw ten opzichte van de eerder proef waar nog gebruik werd gemaakt van één vaste melkprijs. Tijdens de proef was er meer vraag dan aanbod. Daarop werden de volumes aangevraagde melk teruggeschroefd naar 40 procent. Om dit nu te voorkomen moeten veehouders aangeven voor welke prijs ze hun volume melk willen vastzetten. Als er opnieuw meer vraag is dan aanbod krijgen de volumes met de laagste gegarandeerde melkprijs voorrang. Het aanbod beslaat een kleine 4 procent van de totale melkaanvoer van Fonterra. Zodra het totale volume is bereikt, wordt de gegarandeerde melkprijs bepaald.  Kortom: melkveehouders die bereidt zijn tegen de laagste melkprijs in te tekenen krijgen de grootste volumes. Alle deelnemers ontvangen dezelfde vaste melkprijs.

Tijdens de pilot afgelopen jaar maakten 328 melkveehouders gebruik van de gegarandeerde melkprijs. Naar verwachting, de definitieve melkprijs is nog niet vastgesteld, kost het deze boeren dit seizoen 16 procent van hun melkgeld.

Voordeel van de regeling is dat veehouders die meer zekerheid willen, na bijvoorbeeld een forse investering, hun risico's kunnen afdekken.

Laatste reacties

  • mldijkstra

    Vreemd systeem, de melkprijs voor anderen wordt op die manier volatieler. Bovendien komt het risico, zoals nu bijv. de botulisme claim van Danone, bij de andere leden te liggen. Het is de bijl aan de wortel van de coöperatie, maar daar waren ze in Nieuw Zeeland met de beursgang toch al mee aan het hakken.

  • hielkje

    Kost prijs per kg milksolids ligt ongeveer 40% lager???? Jaloers ofso???

Of registreer je om te kunnen reageren.