Rundveehouderij

Nieuws 6031 x bekeken 5 reacties

EU nog niet gerust op stabiele zuivelmarkt

Brussel - De Europese Commissie is er nog niet gerust op dat na de afschaffing van de melkquotering genoeg mogelijkheden zijn om in te spelen op scherpe prijsschommelingen. Dat staat in een rapport over de zuivelmarkt en het zuivelpakket, dat in 2012 werd ingevoerd om zuivelondernemingen in de Europese Unie voor te bereiden op het wegvallen van de quotering.

Op dit moment verkeert de zuivelmarkt in een redelijk gunstige situatie, schrijft landbouwcommissaris Dacian Ciolos in het stuk.  In een toelichting zegt de landbouwcommissaris dat uit het rapport blijkt dat er een noodzaak is om te blijven werken aan de verwachte toekomstige prijsschommelingen.

In het zuivelpakket van 2012 zijn maatregelen genomen om de zuivel te versterken en voor te bereiden op een vrije marktsituatie. In verschillende landen zijn regels opgesteld, die het verplicht stellen om overeenkomsten af te sluiten tussen melkveehouders en zuivelverwerkers; in andere landen zijn  tussen de partijen gedragscodes afgesproken.

Analisten van de Europese Commissie achten het niet uitgesloten dat in de tweede helft van dit jaar een correctie in de zuivelprijzen zal plaatshebben, ook al ondersteunt een sterke aanhoudende wereldwijde vraag de prijzen.

Op de middellange termijn (tot 2023) voorzien de analisten een aanhoudende vraag naar zuivel en zuivelproducten vanwege de algemeen toenemende welvaart. Aan de andere kant zullen de voerprijzen lager zijn dan wat sinds 2010 gangbaar was, is de verwachting. Daardoor zullen de zuivelprijzen goed zijn, hetgeen de melkproductie in de EU zal opstuwen.

Volgens de EU-analyses zal een aantal melkveehouders omschakelen naar akkerbouw. In Duitsland hebben melkveehouders last van de concurrentie van massaproductie voor biogas.

Hoe de zuivel precies reageert op het verdwijnen van de quotering blijft onzeker. De verwachting is dat in Ierland, Duitsland en Nederland de productie het sterkst zal groeien (tot 20 procent). Ook in Denemarken, Frankrijk, Oostenrijk, Estland, Cyprus, Polen, België en het Verenigd Koninkrijk wordt een toename voorspeld. De overige lidstaten hebben te maken met een stabiele of afnemende zuivelproductie, is de verwachting.

Laatste reacties

 • ...............

  Analisten worden er voor betaald om vooral van zich te laten horen!!

 • japke33

  Waarom komen ze nu nog met dit soort verhalen. Beetje laat. We moesten toch zo nodig voor de wereldmarkt produceren!! Laat ons dat dan doen. Dat de voedselzekerheid in het gevaar komt, doordat heel veel boeren de grote dalen straks niet zullen kunnen opvangen, dat is dan zo.
  Als LTO eerder had willen meewerken aan het plan van EMB, dan hadden we deze discussie nu niet gehad. Wist iedereen waar ie aan toe was, en waren de boeren zeker van een kostendekkende melkprijs. Maar dat wilden ze niet. Het zou allemaal wel goed komen. En nu zijn we bijna zover, en beginnen de hoge heren zich toch achter de oren te krabben. Want zo rooskleurig ziet het er niet uit na 1 april.

 • koestal

  Voorlopig lijkt het wel goed,waarom moet je je zorgen maken ,niks is zeker in het leven,behalve dat je een keer dood gaat

 • metal

  Ik ben het volledig met japke33 eens Volgens LTO moest het quotum er af want dan waren de boeren van een hoop kosten af .
  Nu zit Romijn al te piepen dat we een mest probleem krijgen .
  Nou dat hadden we al,en als iedereen als een stel los geslagen idioten dan de stal minimaal 2x zo groot gaat bouwen dan wordt het probleem natuurlijk nog groter. Dus als je niet goed kunt leren en geen diploma hebt kun je altijd nog ergens in een bestuur van LTO

 • tonny60

  We zijn nu bijna een jaar later na de laatste reactie .
  Heeft Lto toch de plank volledig misgeslagen.
  Quotum eraf,veel te veel melk,de prijs laag en alle echte ondermeners die een nieuwe stal gebouwd zitten met hoge lasten en de dreiging dat ze de stal niet vol megen zetten door de dreigende overschrijding van het fosfaatplafond .
  Bedankt Siem Jan

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.