Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Dijksma ziet niets in verbod grupstal

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken ziet niets in een verbod op het aanbinden van koeien in een grupstal. Dat zegt ze in reactie op een motie van de Partij voor de Dieren. Esther Ouwehand van de PvdD wil dat het houden van koeien in een grupstal verboden wordt. Ook wil ze een verbod op het gebruik van zogeheten koe-trainers, waarbij koeien via een stroomstootje worden gestimuleerd om achteruit te stappen om in de grup te mesten.

Dijksma zegt dat het volgens Europese regelgeving grupstalhuisvesting is toegestaan bij biologische landbouw op kleine bedrijven. Voor grote biologische bedrijven is het systeem verboden. "In de gangbare melkveehouderij worden grupstallen vrijwel niet meer gebruikt", zegt Dijksma. Ze vindt het de moeite niet om een verbod in te stellen.

Het gebruik van veeprikkers met een lichte stroomstoot waarvan de dieren niet lang hinder ondervinden is ook toegestaan volgens de regelgeving. Dijksma is wel bereid om te kijken in hoeverre het systeem met een stroomdraadje als koetrainer in grupstallen nog wordt gebruikt.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Daar verdient ze een pluim.

 • vandenbrandcv1

  wel twee pluimen, al jaren werden en worden er vee in grupstallen gehouden, er is niets mis mee. zou 10 x liever koe zijn in een grupstal dan in de oostvaardersplassen. dat daar de pvdd zich eens druk om gaat maken.

 • frl

  krijgen ze in robot ook niet een stroom stootje???

 • koeboertje

  Pas op met dat stroomstootje , volgende stap van ouwehand kan zomaar het schrikdraad van de afrastering zijn!

 • LUCTOR

  Rare Europese regelgeving wat maakt het uit als de biologische boer 20 of 100 dieren met dit stal systeem houd?
  Sta wel voor 100% achter haar besluit voor het welzijn van de koe is er geen beter systeem als de grup stal en op de grup zijn ook produkties te halen van 10000 liter met het voordeel dat de koe een aantal jaren langer meegaat.
  De grup past dus uitstekend in het duurzaam tijdperk waar we nu weer aan begonnen zijn.

 • poldes

  volgens mij zijn er grupstallen zonder ammoniak uitstoot.

 • vandenbrand

  Deze runderen verblijven niet het hele jaar in een grupstal. Deze traditionele bedrijven beweiden hun vee en melken het vee ook al traditioneel buiten.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.